Édes, ünnepi italok
Sokak kedvence a mézeskalács, mely ízét ma már többféle fűszerkeverékbe zárják, így akár a tejeskávédat is megédesítheted vele. A mézeskalács latte kétféleképpen is elkészíthető. Amennyiben darált kávéval működő kávéfőzővel rendelkezel, akkor egyszerűen a kávéhoz kell keverned a mézeskalács fűszerkeveréket és kész is a finom, de mégis frissítő ital. Amennyiben nem tudnád beszerezni ezt az egyedi ízesítést, akkor te magad is egyszerűen megalkothatod a megfelelő fűszerek összedarálásával, mint a szegfűszeg, a szegfűbors, a szerecsendió, a fahéj, a kardamom és az ánizs.
Másik elkészítési forma, ha a fűszerkeverékből szirupot készítesz és a kávédhoz adod. A keverékhez 20 dkg barna cukort szükséges hozzáadnod és a lassú tűzön forralt 3 dl ásványvízhez adnod, majd várnod, amíg kellőképpen összesűrűsödik. Minden egyes italnál lényeges, hogy minőségi ásványvizet adj hozzá, hiszen így lesz a legfinomabb és a legegészségesebb. Nézz körül a Montivíz webshopjában, ahol pár kattintással meg is rendelheted a szervezeted számára legideálisabb ásványvizet.
Ünnepi bódító italok
A tél elengedhetetlen itala a forralt bor, amely nélkül elképzelhetetlen lenne átvészelni a hűvösebb estéket. Ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp szereti a forró lélekmelengetőt. Fehér és vörösborból egyaránt elkészíthető. Mindenekelőtt vízzel karamellizálj 10 evőkanál cukrot, amelyet fel kell öntened 7 dl ásványvízzel, és ízesítheted az alábbi fűszerekkel: 3-4 rúd fahéj, 1 evőkanál szegfűbors, egy kis gyömbér, citrom és narancs felszeletelve, valamint egy csomag vaníliás cukor. 10 perc főzést követően mehet is bele a kiválasztott bor, amelyet felmelegítve már kész is a téli ital.
Másik nagy klasszikus a rumos puncs, amelynek népszerűsége egyszerűségéből fakad. Alkoholos és alkoholmentes változatban egyaránt elkészítheted. Csupán 2,5 dl fehér- és vörösborra lesz szükséged, 1,5 dl rumra, 5 dl ásványvízre, 15 dkg kristálycukorra, citromra és narancsra. Mindezt összefőzve, majd a gyümölcsök levét belefacsarva kész is a bódító ital.