Bár a fogyasztói szokások változnak, sokan vásárolnak az év utolsó napjaiban virslit, ezért érdekes kérdés, mennyibe kerül a szilveszteri menü, azon belül is, hogy hogyan alakult az utóbbi években a virsli ára? Idén éven belül nem volt nagy változás a KSH által egy kategóriában kezelt sertés-, illetve baromfivirslik árában, hiszen a januárban 3060 forint volt a virsli egy kilóra vetített átlagára, ami az utolsó mért hónapra, novemberre 3010 forintra csökkent, miközben év közben márciusban volt csúcson, 3160 forinttal. Tavaly novemberről decemberre egy ennél nagyobb ármozgás zajlott le, akkor 3330-ról 3130-ra csökkent az ár, míg 2022-ben nem volt érdemi ármozgás karácsony előtt: a novemberi 3040 forintos átlagár 3050-re emelkedett. Másként értékeljük azonban a 2022-es árakat, ha megnézzük az egy évvel korábbiakat is, 2021-ben ugyanis novemberben és decemberben 2120, illetve 2100 forint volt a kilónkénti átlagár - írja cikkében a vg.hu.
A szilveszteri szezonban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) árfigyelője szerint a legolcsóbb virslik kilóra vetített ára 1280 és 1570 forintos ársávban van, itt öt terméket jegyez a hivatal. A 2000–3000 forintos ársávban már 15, 3000 és 4000 forint között 31, 4000 és 5000 forint között 25, míg ennél drágábban hat termék található. A legmagasabbra árazott termékek között már nagyobb árkülönbségek vannak:
- a Pick Roppanós virslije 7269,
- a Wiesbauer-Dunahús Bécsi pulykavirslije 6797,
- a Pick Frankfurter és a Pick virsli pedig 5550
forintos kilónkénti áron került a GVH árfigyelőjébe.
A szilveszteri virsli tradíció marad
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavaly 34 ezer tonnára becsülte az éves fogyasztást (ami idén valószínűleg kevesebb lesz), amiből a decemberi körülbelül az éves mennyiség 25 százaléka lehet – de egyes kisebb vállalkozásoknál ennél magasabb arányt is elérhet. A NAK szerint a slágertermék vélhetően az idén is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban, és a fogyasztók kedvelik a sajtos, csilis ízesítésű termékeket is. Fontos tudnivaló, hogy
a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján csak a legalább 51 százalék hústartalmú termék nevezhető virslinek, illetve a virsli 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett húst sem tartalmazhat – vásárláskor legalább a hústartalmat érdemes ellenőrizni.
A fogyasztói szokások változása részben abban mérhető, hogy kevesebben ragaszkodnak a szilveszteri virslihez, részben pedig abban, hogy a hagyományos virslik mellett több új termék is meghonosodott a piacon. A szilveszteri időszakra inkább jellemző, hogy a jobb minőségű termékeket keresik a vevők, így ezekben a napokban jóval magasabb átlagáron kerül a kosarakba virsli, mint ahogyan az a KSH novemberi, illetve a majd csak később érkező decemberi adataiból következne.
Az év egészére viszont az agrárkamara szerint az jellemző, hogy
bár drasztikus alapanyagár-emelkedés nem volt az idei évben, a boltokban folyamatos volt a drágulás, a termékkörön belüli élelmiszer-infláció pedig visszavetette a fogyasztói keresletet.
Az élelmiszerláncokban forgalmazott saját márkás termékek térnyerése egyértelmű, alacsonyabb áruk miatt ezek a megbízható, de egyben átlagos, közepes minőségű termékek a legkeresettebbek. A feldolgozóüzemek tapasztalatai szerint azonban az ünnepek idején a kereslet a magasabb minőségű termékek irányába tolódik el.
A szilveszteri menü pezsgővel az igazi
A pezsgőpiacon még erősebb az év vége: a november és a december adja az éves fogyasztásnak körülbelül a felét, de ezen belül is karácsony után indul a pörgés. Akkortól ugyanis 30-áig naponta duplázódik a forgalom, és még a 31-e is erős. Az idei év nem a költekezésről szólt a fogyasztásban, és ahogy azt Müller Kornél, az itthon masszívan piacvezető Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, a pezsgőpiacon az első fél év még a tavalyinál is gyengébb keresletet hozott, de aztán „magához tért” a piac, és onnantól kezdve minden hónapban felülmúlták a tavalyi forgalmat.
A pezsgő ára nem része a GVH árfigyelőjének, de elmondható, hogy a csúcsminőségű champagne-oknál a határ a csillagos ég. Dom Perignont például 100 ezer forint alatt is lehet vásárolni, de akad sima 0,75-ös palack 940 ezer forintért, vagy 3 literes több mint 1,1 millió forintért.
Az áruházláncokban azonban 1200 és 3800 forint közötti áron már tucatjával találunk pezsgőket, sőt 1000 forint alatt is.
Ugyanakkor a pezsgőre is igaz, ami a virslire, hogy szilveszterkor a vásárlók inkább a magasabb minőséget preferálják, és hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni.
Ahogy a száraz november nagy lökést adott az egyre nagyobb divattá váló alkoholmentes pezsgők forgalmának, úgy a szilveszteri bulikban sem csak az alkoholos verzió hódít. Az egyébként alkoholt nem fogyasztókra, vagy az aznapi sofőr szerepét bevállalókra sok vendéglátó gondol, így már az elmúlt években érezhető volt, hogy e kategória fogyasztását is megdobja az év utolsó napja.