Tizenhárom olyan árucikket választottunk ki és tettünk képzeletbeli bevásárlókosarunkba a két említett helyen, amely mind a piacon, mind az üzletben kapható. Igyekeztünk felkutatni egy-egy élelmiszerfajtánál a legolcsóbbat, így alakult ki a kosarunk.
Magyar ember nem élhet a mindennapi kenyér nélkül, így hát kezdjük is ezzel a sort! A piacon több láncnak is van boltja, a félbarna kategóriában a legolcsóbb is 600 forint, míg a multinál már inkább 700 felé hajlik az ár. A tejnél (1,5%-os) a vásárcsarnoki a drágább, de itt jegyezzük meg, hogy magas minőséget képvisel. A tejfölnél kétfélét, egy 16%-osat és egy 12%-osat vetettünk egybe, értelemszerűen a magasabb zsírtartalmú kerül többe.
A szinte minden ételbe használt vöröshagymánál 70, míg a burgonyánál 50 forint a kilogrammonkénti eltérés, mindkettő a piacon olcsóbb. Almát sokfélét árulnak, már 350 forintért is jóízűt vásárolhatunk. A multinál 600 forint az ára szinte mindegyik fajtának. A szőlőnél jelentős, 200 forintos a különbség, s míg a piaci hazai gyümölcs, addig a multinál egy ezrest kóstál a külföldi. A zöldpaprikánál 300 forintnyi árelőnyt állapíthatunk meg a vásárcsarnok javára, a paradicsom esetében pedig döntetlen az eredmény.
Ami a húsokat illeti, ott a csirkecombnál a multi áruja kicsit olcsóbb, míg a sertéstarjánál a piac a nyertes. A gyerekek kedvencét, parizert is inkább utóbbi helyen érdemes megvásárolni, mert jóval kedvezőbb az ár. Végezetül a füstölt kolbászt néztük meg. A vásárcsarnokban az összes húsboltban nagy és minőségi a kínálat. Az általunk talált legolcsóbb 3300 forintba kerül, s ha valaki ezt sokallná, akkor mit szóljon az, aki hasonlóért (de csak hasonlóért!) 4400 forintot ad ki?
Kosarunk tartalmának árát összegezve kiderült, hogy a piacon vásárolt élelmiszerekért közel 2000 forinttal kevesebbet fizettünk, mint ugyanezekért a multi üzletében. A különbség nem elhanyagolható, hiszen minden forint számít.