Elsőre hihetetlennek tűnik, aztán jobban belegondolva teljesen logikus, hogy miért volt szükség erre a boltra. Aki jó képzelőerővel rendelkezik, bizonyára látja maga előtt gyermekkorunk kedvenc rajzfilmjét a Tom és Jerry-t. A főhősök mellett szinte állandó vendégszereplő volt Butcher, a szürke bulldog, aki mindig a kirakat túlsó feléről ácsingózott a szaftos steak után. Úgy fest ez mára valósággá vált Perlaki Fanninak köszönhetően, akivel a FrissFM 97.7 munkatársa, Farkas Beni készített interjút.
Már a szóösszetétel elég furcsa: gasztrobolt kutyáknak. Mit jelent pontosan ez a kifejezés?
Magyarországon elsőként nyitott meg üzletünk, amely házi kedvenceink étrendjét értelmezi újra. A legfontosabb, hogy nálunk nem találnak a kedves vevők tápokat és konzerveket. Mi a speciális étrenddel szeretnénk meglepni a kutyusokat. Fontos, hogy minőségi táplálékot kapjanak a négylábú barátaink is. Csontos húsok, belsőségek, zöldségek, esetleg gyümölcsök, hidegen sajtolt olajok és étrend-kiegészítők, ez pedig csak a jéghegy csúcsa. Fontosak az arányok is, hogy az etetésnél arra is figyeljünk oda, hogy mindent megkapjanak a kutyák és a macskák is.
Hogy jött ez az ötlet, hogy már pedig szükség van erre a gasztroboltra?
Szomorú, de az utóbbi években nagyon emelkedő tendenciát mutat a házi kedvencek daganatos megbetegedéseinek száma, illetve felütötte fejét már az ételallergia is. Sajnos úgy tűnik, hogy ennek kiváltó okai valószínűleg a tápok.
Szinte hihetetlen, hogy akár kenguruhúst is adhatok a kutyámnak?
Igen, ebben nincs semmi meglepő. Bár igaz, hogy ez inkább luxuskategóriás termék, akárcsak a teve- vagy a strucchús is. Ezeket egyébként fagyasztott formában Németországból szerezzük be, mert ott már nagy hagyományai vannak a barfshopoknak. Azonban nem kell megriadni, hiszen magyarországi beszállítónknak köszönhetően van lehetőség csirke-, marha- és bárányhús megvásárlására is.
Mit kell tudni a nyers etetés szabályairól?
A kölyök és a felnőtt kutyák etetése kicsit eltér egymástól. Ha egy kifejlett kutyust veszünk, akkor a testsúly 2%-ának megfelelő mennyiségű ételt kell kapnia, természetesen naponta egyszer. A részletekre pedig az állat egészsége miatt kell odafigyelni. A csontos húsok 40%-a kell, hogy legyen az étrendjének, mert fontos kalciumforrás ez a kutyák szervezetének. Ezen kívül a színhús és a belsőség ugyanúgy fontos, akárcsak a vitaminok, valamint a zöldségek.
Hogyan jött az ötlet, hogy gasztroboltot nyiss?
Két és fél évvel ezelőtt új családtag érkezett - egy kiskutya személyében. Érdeklődve olvastam, hogy milyen tápot adjak neki, de a felkeresett fórumokban nagyon megoszlottak a vélemények. Aztán volt egy személy, aki ezt az etetési formát ajánlotta. Rákerestem és szép lassan kitapasztaltam a dolgokat. Mivel akkoriban itthon nem lehetett beszerezni bizonyos étrend-kiegészítőket, így külföldről hozattam be. Aztán a jutalomfalatok és a vitaminok után már más termékekre is mutatkozott érdeklődés. Ahogy nőtt a népszerűség, úgy lett a gondolatból valóság is. Szerintem igenis van létjogosultsága a boltnak, ami a 13. kerületben található a Béke tér közelében.
Hogy kell elképzelni egy gasztros vásárlást? Ki dönt, a kutyus vagy a gazdája?
Ha a főfogásról van szó általában a gazdi, hiszen Ő tudatosan választja ki a megfelelő eledelt kedvencének. Azonban a jutalomfalatok valamint a rágókát esetében mindig a kutya választ és ez így van jól!