Süssünk eperből!

Frisss • 2013. június 02., vasárnap •
Az eper az egyik legjobb dolog a tavaszban. Itt a piros, édes gyümölcs szezonja, de nem kell feltétlenül csak magában fogyasztanunk. Ajánlunk néhány könnyen elkészíthető receptet hozzá!

Epres muffin

Hozzávalók:

  • egy bögre finomliszt
  • 3/4 bögre cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 bögre apróra vágott eper
  • 3 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • vaníliás cukor
  • papírkapszli a sütéshez

A cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, és alaposan dolgozzuk össze. A legjobb, ha kézi habverővel dolgozunk. A masszához adjuk hozzá a lisztet és a sütőport két részletben, majd Forgassuk bele az epret. A süteménymasszát adagoljuk kis papírkapszlikba, bőven elég  háromnegyedig töltjük őket. Végül 12-15 percig  közepes lángon süssük.


 

Epres torta

Hozzávalók:

  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • fél citromhéj
  • 1 dl tej
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg eper

Az epres torta elkészítését azzal kezdjük, hogy a megpuhított margarint a tojással, a cukorral és a szódabikarbónával alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és egy deci tejjel tovább dolgozzuk. Ezután hozzákeverjük a réteslisztet és a tejfölt. Közepes nagyságú, kivajazott tepsibe töltjük. Fél kiló epret megmosunk, letiszítunk, lecsepegtetünk, ha túl nagy szemű, félbe vagy negyedekbe vágjuk. A torta tetejére szórjuk, és előmelegített sütőbe toljuk.Öt percig erős lángon sütjük, majd tovább sütjük addig, amíg a beleszúrt villára már nem ragad a tészta. Hagyjuk a tepsiben kihulni, majd kockákra vágva tálaljuk.


Epres-pudingos süti

Hozzávalók:

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 60-70 dkg eper
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1,5 liter tej
  • 3 dl víz
  • 1 csomag tortazselé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 9 evőkanál kristálycukor

Először elkészítjük a vaníliás pudingot. 1 liter tejet felteszünk melegedni 8 kanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, közben a maradék fél liter tejben csomómentesre keverjük a vaníliás pudingport és a lisztet. Ha a tej felforrt, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a pudingporos tejet, majd az egészet sűrűre főzzük.Eltesszük hűlni, és ha már csak langyos, kirakunk egy sor háztartási keksszel egy kb. 35X20 cm-es magas falú tepsit. Erre kenjük a puding 1/3 részét. Majd megint egy sor keksz következik, erre kerül az eper fele, amit félbevagdosva helyezünk a kekszre. A maradék puding felével bevonjuk, újabb kekszréteg jön, a tetejére pedig a maradék puding. A tetejét félbevágott eperrel díszítjük.

3 dl vizet meglangyosítunk 1 kanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, majd beleöntjuk a tortazselét, és 1 percig forraljuk. Megvárjuk, míg langyosra hűl, és egyenletesen a sütink tetejére öntjük. Hűtve, kockára szeletelve tálaljuk!


Epres-joghurtos szelet

Hozzávalók:

A tésztához

  • 3 db tojás
  • 3 kanál cukor
  • 4 kanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A joghurtos habhoz

  • 0.5 kg túró
  • 4 dl gyümölcs joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db citrom leve
  • 25 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg eper
  • 1 csomag zselatin por (20 g)

 

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk egy 30x22 cm–es tepsiben, majd félretesszük hűlni.A hab elkészítése: a túrót a vaníliás cukorral, a porcukorral, a 10 dkg eperrel és a citrom levével összeturmixoljuk, majd belekeverjük a joghurtot és az 1 dl vízben símára oldott zselatint. Végül a keményre vert tejszínhabot és a darabolt epret is beletesszük.

Rákenjük a kihűlt piskótára, és eperszemekkel díszítjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az epret úgy osszuk szét, hogy 10 dkg-t  a túróba, 20 dkg-t a habba, 20 dkg - tpedig a tetejére teszünk.

 

közösség

további frisss

lap tetejére