Bodza, orgona, levendula - a legjobb virág szörpök

Frisss • 2013. május 21., kedd •
Pitypang, levendula, bodza orgona...virágok, amelyekből remek szörpöket készíthetünk nyári hűsítőként. Összeszedtük a legjobb recepteket.
Bodza, orgona, levendula - a legjobb virág szörpök

Pitypang szörp

Hozzávalók:

2 marék pitypang virág

1 kg cukor

fél citrom leve

1 liter víz

Elkészítése: A pitypang (gyermekláncfű) virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.

Levendula szörp

Hozzávalók:

6 bögre cukor

6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva

2 bögre víz

2 bögre levendulavirág

Elkészítése: A cukrot, a citromhéjat (a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, azon melegében üvegbe töltjük és száraz-dunsztba dugjuk (hungarocell láda, és alapos bebugyolálás).

Hársfavirág szörp

Hozzávalók:

Annyi hársfa virág, hogy az 5 l üvegünk kb 3/4-ig legyen vele,

2 db citrom,

2 kg cukor,

3 l viz,

1 kk citrom sav,

1 kés hegynyi nátriumbenzonát

Elkészítése: 1/2 kg cukrot karamellizálunk,majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a többi cukrot és felforraljuk.A hársfavirágokat az üvegbe rakjuk ,a citrom karikával,és a citrom savval együtt.Majd a kihűlt szirupot ráöntjük,egy kis tányérral letakarva,4-napig érleljük. Naponta 1 x, 2 x megkeverjük. Végül átszűrjük,1 kés hegynyi nátriumbenzonátot belekeverünk,és tisztára mosott steril üvegekbe töltjük.

Hibiszkuszos cseresznyevirág-szörp:

Hozzávalók:

1 csésze cseresznyevirág (2,5 dl)

3 csésze, azaz 7-8 dl víz

30 dkg cukor/nyírfacukor/méz

3 db szárított hibiszkusz-virág

1 citrom leve

Elkészítése: A cseresznye-virágokat a vízzel és a hibiszkusszal együtt kis lángon főzzük negyed órát, majd letakarva hagyjuk állni 20-30 percig. Szűrjük le, tegyük hozzá a cukrot (ha mézet használunk, akkor azt csak a végén) és főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Hozzáadjuk a citromlevet és forrón töltsük üvegekbe! Behűtve hígítsuk vízzel vagy szódával és citromkarikával kínáljuk! Cseresznyés illata és íze is van.

Orgonaszörp

Hozzávalók: /a csésze 2 dl./

1 csésze orgonavirág

1 csésze cukor

1 csésze víz

1 citrom leve

Elkészítése: A virágokat leszemezzük, vigyázva, hogy ne kerüljön bele, a zöld része. A vizet a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a virágot, és együtt még forraljuk 1-2 percig. Lehúzzuk a tűzről, belecsavarjuk a citrom levét. Leszűrjük, hagyjuk az üvegbe kihűlni, fogyasztásig hűtőbe tároljuk.

 

Bodzavirág szörp

Hozzávalók:

30-45 ág bodzavirág tányér

3 db citrom

3 kg kristálycukor

30 szem citrompótló

Elkészítése: Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül. Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk. Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is.

közösség

további frisss

lap tetejére