Pitypang szörp
Hozzávalók:
2 marék pitypang virág
1 kg cukor
fél citrom leve
1 liter víz
Elkészítése: A pitypang (gyermekláncfű) virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Levendula szörp
Hozzávalók:
6 bögre cukor
6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
2 bögre víz
2 bögre levendulavirág
Elkészítése: A cukrot, a citromhéjat (a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, azon melegében üvegbe töltjük és száraz-dunsztba dugjuk (hungarocell láda, és alapos bebugyolálás).
Hársfavirág szörp
Hozzávalók:
Annyi hársfa virág, hogy az 5 l üvegünk kb 3/4-ig legyen vele,
2 db citrom,
2 kg cukor,
3 l viz,
1 kk citrom sav,
1 kés hegynyi nátriumbenzonát
Elkészítése: 1/2 kg cukrot karamellizálunk,majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a többi cukrot és felforraljuk.A hársfavirágokat az üvegbe rakjuk ,a citrom karikával,és a citrom savval együtt.Majd a kihűlt szirupot ráöntjük,egy kis tányérral letakarva,4-napig érleljük. Naponta 1 x, 2 x megkeverjük. Végül átszűrjük,1 kés hegynyi nátriumbenzonátot belekeverünk,és tisztára mosott steril üvegekbe töltjük.
Hibiszkuszos cseresznyevirág-szörp:
Hozzávalók:
1 csésze cseresznyevirág (2,5 dl)
3 csésze, azaz 7-8 dl víz
30 dkg cukor/nyírfacukor/méz
3 db szárított hibiszkusz-virág
1 citrom leve
Elkészítése: A cseresznye-virágokat a vízzel és a hibiszkusszal együtt kis lángon főzzük negyed órát, majd letakarva hagyjuk állni 20-30 percig. Szűrjük le, tegyük hozzá a cukrot (ha mézet használunk, akkor azt csak a végén) és főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Hozzáadjuk a citromlevet és forrón töltsük üvegekbe! Behűtve hígítsuk vízzel vagy szódával és citromkarikával kínáljuk! Cseresznyés illata és íze is van.
Orgonaszörp
Hozzávalók: /a csésze 2 dl./
1 csésze orgonavirág
1 csésze cukor
1 csésze víz
1 citrom leve
Elkészítése: A virágokat leszemezzük, vigyázva, hogy ne kerüljön bele, a zöld része. A vizet a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a virágot, és együtt még forraljuk 1-2 percig. Lehúzzuk a tűzről, belecsavarjuk a citrom levét. Leszűrjük, hagyjuk az üvegbe kihűlni, fogyasztásig hűtőbe tároljuk.
Bodzavirág szörp
Hozzávalók:
30-45 ág bodzavirág tányér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló
Elkészítése: Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül. Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk. Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is.