Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatnivaló is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján

mandiner.hu • 2024. november 13., szerda •
Rákkeltő anyagok – kiderült, melyik három összetevő a legveszélyesebb az élelmiszerekben.
Sokkoló: az egyik legnépszerűbb ropogtatnivaló is szerepel a legártalmasabb ételeink listáján

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az amerikai felnőttek napi kalóriabevitelének 60 százaléka ultra-feldolgozott élelmiszerekből (UPF-ek) származik. A gyerekek esetében még megdöbbentőbb az adat, a kiskorúak 70 százalékban fogyasztanak ilyen ételeket, ezekben ráadásul tiltott, rákkeltő kemikáliák is megtalálhatóak. A legveszélyesebb a tatrazin, amely a feldolgozott péksüteményekben, chipsekben, gabonapelyhekben is van. Rendkívül kockázatos a BHA és a kálium-bromát elfogyasztása is, előbbi egy potenciálisan rákkeltő anyag, chipsekben, gabonafélékben, húsokban fordul elő, míg utóbbit a kenyér állagának javítására használják, de rákot és vesebetegséget is okozhat – írja a New York Postra hivatkozva a mandiner.hu.

Rákkeltő anyagok: mi van a magyar élelmiszerekben, ami máshol tiltott?

Dr. Saurabh Sethi kaliforniai gasztroenterológus a TikTokon közzétett három potenciálisan rákkeltő vegyi anyagot, amelyek sűrűn előfordulnak az Egyesült Államokban értékesített feldolgozott élelmiszerekben. A szakember véleményének az adott különös publicitást, hogy néhány hete több mint ezer egészségügyi aktivista vonult fel a Kellogg’s michigani központjában a rákkeltő, „káros adalékanyagok” megszüntetését követelve.

Erre idehaza is érdemes odafigyelni: Sethi a fogyasztók egészségének érdekében hangsúlyozta annak fontosságát, hogy

fogyasztás előtt mindenki ellenőrizze az élelmiszerek címkéit, mivel számos országokban tiltott vagy korlátozott bizonyos adalékanyag, amely engedélyezett például az Egyesült Államokban.

Egy tanulmány feltárta, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek bevitele 32 rossz egészségügyi eredménnyel járt együtt, beleértve a mentális, légzőszervi, szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és anyagcsere-szövődményeket is. Ezzel összefüggésben rák, szívbetegség, metabolikus szindróma, alkoholmentes zsírmájbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat.

Íme, a legkárosabb adalékanyagok listája:
1. Tartarazin
2. BHA
3. Kálium-bromát

Tartrazin

A gasztroenterológus listáján az első helyen áll a tartrazin, amely egy mesterséges ételfesték. Gyakran megtalálható a feldolgozott péksüteményekben, reggeli gabonapelyhekben, színes cukorkákban és chipsekben – például az itthon is kedvelt Cheetos chipsekben. Hozzájárul az allergiás reakciókhoz az asztmás betegeknél, valamint azoknál, akiknek alacsony a toleranciája az aszpirinnel szemben. A kutatók azt találták, hogy a népszerű ételfesték teljesen átlátszóvá teheti az egerek bőrét – láthatóvá téve szerveiket!

„Ez összefügg a gyermekek hiperaktivitásával, asztmával, sőt, viselkedési problémákkal.

Sok országban tiltják vagy korlátozzák, de az Egyesült Államokban még mindig megtalálható a különböző ételekben, rágcsálnivalókban, italokban és még vitaminokban is”

– magyarázza Sethi a cikkben.

BHA

A BHA, a butilezett hidroxianizol egy tartósítószer, amely megakadályozza az olajok megromlását. Potenciális rákkeltő, Japánban betiltották, de általában chipsekhez, gabonafélékhez, húskészítményekhez, italokhoz és desszertekhez készült száraz keverékekhez, üvegezett gyümölcsökhöz, valamint rágógumikhoz is társítják. A rák mellett a szer fogyasztását az agyi kapacitás károsodásával is összefüggésbe hozták.

Kálium-bromát

A kenyér állagának javítására használják a kálium-bromátot, amellyel kapcsolatban már korábban napvilágot látott, hogy rákot okozott laboratóriumi patkányokban, és veseproblémákat okozhat emberekben.

A kálium-bromát az Európai Unióban, Kínában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Indiában tiltott adalékanyag, de az amerikai termékekben engedélyezett!

Az élelmiszer-adalékanyagok szakértője, Erik Millstone korábban egyébként azt állította, hogy a kálium-bromát „szinte biztosan” elkerülhető betegségeket, például rákot okoz az amerikai lakosság körében.

„Bizonyítékok vannak arra, hogy mérgező lehet az emberi fogyasztókra, sőt, akár daganatok kialakulását is elindíthatja vagy elősegítheti” – jelentette ki a Sussexi Egyetem professzora a CBS Newsnak, hozzátéve, hogy az európai szabályozás szigorúbb az élelmiszerbiztonság miatt, de egyre több amerikai állam reménykedik a tengerentúli szigorításban.

Az év elején egyébként a kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom aláírta az állam iskolai élelmiszerbiztonsági törvényét, amely betiltja az iskolai étkezdékben a gyermekek fejlődési és viselkedési problémáihoz kapcsolódó különféle adalékanyagokat.

Korábban ugyan az összes összetevőt engedélyezte emberi fogyasztásra az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, de a márkáknak 2027 januárjáig el kell távolítaniuk ezeket az összetevőket a termékeikből, különben akár 10 ezer dolláros bírságot is kiszabhatnak rájuk.

közösség

további frisss

lap tetejére