Így tartsd karban a grillsütőd, hogy megnöveld az élettartamát!

szponzorált tartalom • 2020. április 13., hétfő •
A grillezett ételek hosszú távú élvezetének egyik titka, ha van egy nagyszerű grillsütőd. Azonban mint minden, a legtöbb grillsütő felett is eljár az idő, vagyis elhasználódik. Ahhoz, hogy a lehető legkésőbb kelljen beruháznod egy új készülékre, a már meglévőre kell nagyobb gondot fordítanod.
Így tartsd karban a grillsütőd, hogy megnöveld az élettartamát!

Az első használatbavétel előtti teendők
 
Mielőtt használatba veszed az új grillsütőd, van egy halaszthatatlan dolgod, mégpedig a sütőről a szennyeződések eltávolítása, valamint az alapos beolajozás. Ehhez először kapcsold be a grillt, állítsd a szabályzót közepes hőfokra, csukd le a fedelét, majd várj nagyjából 20 percet. Ennyi idő jellemzően elég ahhoz, hogy a gyártás során rárakódott szennyeződések leégjenek a grillrács felületéről.
 
Második lépésben a grillrács kihűlése után vékonyan be kell olajozni az öntöttvas rács teljes felületét. Használhatsz ecsetet vagy permetezheted szórófejes flakonból az olajat, de arra figyelj, hogy mindenhol érje a rácsot olaj. A legjobb, ha erre valamilyen növényi olajat használsz, például napraforgó-, olíva- vagy repceolajat, és semmiképp se dönts a sózott zsiradékok, mint a margarin vagy a vaj mellett.
 
Két használat között is elengedhetetlen a rendszeres olajozás
 
A legegyszerűbb akkor újraolajozni a grillrácsot, amikor végeztél a sütéssel. Ehhez először azonban meg kell tisztítani a rácsot, majd azután lehet olajjal bekenni.
 
A tisztításhoz kapcsold be a grillt, állítsd közepes hőfokra, csukd le a fedelét, és hagyd így 15 percig. Ennyi idő alatt leégnek a rácson maradt ételmaradékok és szennyeződések. Ezt a lépést soha ne spórold meg, hiszen az ottfelejtett ételmaradékok nem csak a következő elkészített fogás ízét változtathatják meg annak hátrányára, hanem kellemetlen bakteriális bélfertőzésnek is okozója lehet.
 
Az idő leteltével kapcsold ki a hőfokszabályozót, nyisd fel a grill fedelét, és egy rozsdamentes acélsörtéjű grillkefe segítségével tisztítsd meg a grillrácsot a rajtamaradt ételmaradékoktól és olajos szennyeződésektől.
 
Végül kevés olajat oszlass el a grillrács teljes felületén, ügyelve arra, hogy jusson olaj a sarkokba is.
 
A grillrács tárolása
 
Jellemzően a legtöbben késő ősszel elteszik a grillsütőt, és legközelebb csak tavasszal veszik újra használatba. Ha előreláthatólag te is hosszabb időre teszed el a grillsütőd, akkor gondot kell fordítanod a grillrács megfelelő tárolására is.
 
Sajnos az öntöttvas grillrács hajlamos rozsdásodni, ezért mielőtt elteszed, ne felejtsd el leégetni a szennyeződéseket róla, alaposan megtisztítani és beolajozni. Ha ezzel megvagy, keress neki egy tiszta, száraz helyet.
 
Ha a te grillsütőd már tönkrement, és szeretnél beszerezni egy újat, akkor nézz körül a Grillplaza.hu kínálatában, ahol a sok magas minőségű grillsütő között biztosan megtalálod a számodra megfelelőt!
 

közösség

további frisss

lap tetejére