Az Árva-Major családi gazdaság 60-70 hektár szőlővel és 80 hektár gyümölcsössel, valamint egy borászati üzemmel rendelkezik, Vas megyében gyümölcstermesztő és bortermelő nagyhatalomnak számítanak. Árva Pál már több mint 50 éve hódol a szakmájának, ám a szélsőséges időjárási körülményekkel - kollégáihoz hasonlóan - ő sem tud mit kezdeni. Többféle gyümölcsöt is termeszt, a korai fajták nagy része már megsínylette a múlt heti mínuszokat. - A szőlő, úgy néz ki, egyelőre rendben van, eddig nem tapasztaltam, hogy károsodott volna, a rügyek még egyáltalán nem pattantak ki. Vagdostam vesszőket is, de ahhoz, hogy ezekről meg lehessen állapítani, hogy fagyott-e, vagy sem, ahhoz még kell 4-5 nap. A korai virágzású szilvák szinte mindegyike a fagy áldozata lett. Van néhány sárga- és őszibarack fánk is, amelyek szintén elfagytak, biztos, hogy nem lesz rajtuk idén termés. A meggy most van bimbóban, így annál eddig nem tapasztaltam károsodást, viszont a korai cseresznyéről le kell mondanunk, hiszen ezek teljes virágzásban voltak már. Összességében a későbbi virágzású gyümölcsök - köztük a körte és az alma - megmaradtak, de biztosat csak a következő napokban lehet mondani, akkor látjuk meg, hogy mi indul virágzásának, és mi nem. A napokban voltam a Nyírségben, ahol ugyan próbáltak védekezni a fagy ellen, de ott is volt azért -7,5 fok, amit a rendelkezésre álló eszközök és berendezések segítségével is csak 2 fokkal tudtak csökkenteni. Érdekes, hogy a jéghálóval védett területeken a háló alatt 2 fokkal hidegebbet mértek, mint ott, ahol nem ezt nem alkalmazták. A későbbi almából, szilvából, meggyből, azt gondolom, jó termés várható - tájékoztatta lapunkat Árva Pál.
50 éves tapasztalata mondatja vele, hogy történhet bármi, amikor az árakról kezdenek beszélni, az mindig irányítottan történik. - Például tavaly az alma szinte teljesen elfagyott, országos szinten feleannyi termett, mint korábban. A boltokban és a multiknál helyre is jöttek az árak, termelői vonalon azonban egyáltalán nem. Tehát akármilyen időjárás van, jöhet fagy vagy rekordtermés, azok az árak, amelyeket mi kapunk, az éppen csak a megélhetéshez elegendő. Mi elég nagy halak vagyunk itt, nyugaton a 80 hektárnyi gyümölcsösünkkel, és Szombathelyt végre talán el tudjuk látni saját, itt, helyben termelt gyümölcsökkel, és nem kell más tájakról hozatni - vélekedett.
Ami a járványt illeti, természetesen ebben a szektorban is megszaporodtak az egészségügyi előírások, szabályok a piaci beszállítókkal kapcsolatban. - Mindenképpen csomagolt állapotban kell forgalomba hozni a gyümölcsöket, már én is nézegetem, hogy milyen csomagológépet kellene beszereznem, ami egy kényszerberuházás, azaz plusz költség. Ez alapvetően azért szükséges, mert a járvány miatt ládákban, kézzel válogatni nem lehet, hanem 1 vagy 2 kg-os csomagokban lehet forgalmazni. Nekünk amúgy ez nem új keletű, hiszen eddig is szoktunk csomagolni, de most bekerültünk egy-két nagyobb zöldség-gyümölcsöt áruló cég beszállító partneri körébe, ahová már csak csomagolt formában érkezhet be az áru. Szilvában nagyhatalom vagyunk, komoly terméshozammal éves szinten, a meggyünk inkább ipari felhasználásra kerül. A cseresznyét illetően nem vagyok optimista, mert mindig akkor esik az eső, vagy fúj erősen a szél, amikor a beporzásnak kellene zajlania, emiatt elmarad a megtermékenyülés - ez is már több éves tapasztalat - mondta el érdeklődésünkre a gazdálkodó.
A bortermelői piacot nézve nincsenek fényes kilátások az idei évre. - Olyan rémhíreim vannak, miszerint Eger környékén már meg sem metszik a szőlőket, mert annyira kilátástalan jelenleg a borszőlő termesztésének és a bortermelésnek a helyzete. Nekünk is van mintegy 2500 hektoliter borunk, amiből már egy hónapja egyetlen litert sem adtunk el. Jelen pillanatban ez a legnagyobb fájdalmunk, mert a tavalyi termés a pincében van, következő pedig már a tőkéken, és azt sem tudom még, hogy hová tegyem. Nem mellesleg az sem ártana, ha valami kis hasznot hozna a belefektetett munka - összegezte tapasztalatait Árva Pál.
Hozzátette: egy hónap múlva talán már biztosabbat lehet mondani az ültetvények idei termőképességéről. Információi szerint idén a spanyoloknak, az olaszoknak és a görögöknek sem lesz lehetőségük arra, hogy beszállítsák a korai gyümölcs- és zöldségimportot, ha még tartósan megmarad a vírushelyzet. Most úgy tűnik, a hazai vásárlóknak csak a magyar gyümölcs marad. Ez a hazai gazdáknak kedvez, hiszen az elmúlt években mások mellett az Árva-Major gazdaság is hiába termelt kiváló minőségű ún. bonbon meggyet vagy feketeribizlit, előbbit a szerb, utóbbit a lengyel olcsó import vágta haza.
Az élet azonban a gazdaság ezen szegmensében nem áll, nem állhat meg, hiszen a feladatok nem tűrnek halasztást. - Fél órával ezelőtt költöttem el félmillió forintot csak vegyszerre. Tehát ebben a szekcióban a vírus nem hátráltathatja a munkát, mert a természet nem vár. A szezonális, szokásos munkákat el kell végezni, nincs mese. Az ültetvényeket művelni kell akkor is, ha nem hoznak termést, mert ha jövőre is számolni akarunk vele, egy fenntartó művelés mindenképpen kell ahhoz, hogy a lombozat egészséges maradjon, mert csak így hozhatnak gyümölcsöt a termőrügyek - hangsúlyozta Árva Pál.
illusztráció: fidelio.hu