Érkeznek a tavasz ízei: receptötletek kora tavaszra

szponzorált tartalom • 2020. április 16., csütörtök •
Ha itt a tavasz, a konyhánkból sem hiányozhatnak a friss zsenge és idényre jellemző zöldségek. Ilyenkor jön el az ideje a medvehagymának, a reteknek vagy a spenótnak. Készülhetnek a friss saláták, hiszen a fóliasátrakban már megérettek a kora tavaszra jellemző alapanyagok. Akik az egészséges életmód hívei ilyenkor van a legkönnyebb dolguk, hogy vitaminnal és tápanyagokkal töltsék fel a szervezetüket a föld kincsiből. Készülhetnek a smootie-k, a saláták, a krémlevesek és a zöldséges egytálételek, hiszen kedvünkre válogathatunk a zöld hozzávalókból.
Érkeznek a tavasz ízei: receptötletek kora tavaszra

Ahogy beköszönt a tavasz, elkezdődik a leveles zöldségek szezonja, mint a saláták, a medvehagyma vagy a spenót. A spenót főzelékként nagyon elterjedt, de nem csak így lehet felhasználni. Számos felhasználási módja van ezen túl is, tésztaételeken át, a köreten keresztül, a turmixig rengetegféle ételben felhasználható. Sokan rökönyödnek meg, de a spenót a számos zöld smootie alapanyaga, mivel magas a vitamin és vastartalma. Fodros kellel, banánnal és egy kis narancslével összeturmixolva nagyon finom reggeli energiabomba. 

Mit készíthetünk medvehagymából?

Tavasszal nem csak a kertünkbe, de a közeli erdőkben is találkozhatunk medvehagymával. Rengetegen szeretik ezt a növényt, mert nemcsak széles körben felhasználható, de könnyedén tartósítható, és nyárra vagy őszre is el lehet rakni. Érdemes is tartósításban gondolkodni, hiszen a szezonja meglehetősen rövid. Ennek számos módja létezik, a fagyasztástól, a szárításon át az olajos tartósításig. De frissen felhasználva is nagyon finom, és rengetegféle ételnek lehet a fő alapanyaga. Főzhetjük, de nyersen is fogyaszthatjuk. 

Nyers formába saláták alapanyaga lehet, vagy pesztó készíthetünk belőle. Ha főzni szeretnénk, arra is számos variáció létezik. Tehetjük levesbe más zöldségek mellé, de önállóan is elkészíthető. A medvehagyma krémleves nagy finom, érdemes egyszer kipróbálni minden leves-rajongónak. Az elkészítése sem bonyolult, bátran próbálkozzunk vele. A levesen túl szószok és friss mártogatósok is készülhetnek belőle, és a sütésnél sem szabad megfeledkeznünk róla. Fasírtba is kiváló, de pogácsában is tökéletes működik. 

Tavaszi saláták végtelen variációja

Ha tavasz, akkor jöhet a saláta. Ez a növény is széles körben elterjedt, és számos variációban létezik. Természetesen nem csak salátának használható fel a salátalevél, bár talán ez az egyik legelterjedtebb formája. Az ínycsiklandó és egészséges salátákon túl rengeteg más ételnek is alapanyaga lehet. Nyersen még szendvicsek, smootie-k vagy hamburgerek kedvelt hozzávalója, de főzve is nagyon finom. Sokan lepődnek meg ez, hiszen az emberek többsége csak nyers formában használja fel a saláták levelét. Pedig rengeteg recept foglalkozik a saláták egyéb felhasználásával.

Már babáknak is készíthetünk salátafőzeléket, de sok felnőtt is nagyon szereti, ahogy a salátaleveset is. Hasonló módon kell elkészíteni, mint a spenótot vagy a medvehagymát. Emellett a kínai és vietnámi konyha egyik fontos alapanyaga. Tésztaételekben, de a tavaszi tekercshez is felhasználható. De természetesen a hagyományos salátáról sem szabad megfeledkezni, amit ilyenkor tavasszal rengetegen készítenek, hiszen a friss és zsenge zöldségek erre számos lehetőséget és variációt biztosítanak. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére