Rendkívül gazdag E-vitaminban. Meglehetősen magas a gesztenyében a B1-, B2-, valamint a B6- vitamin mennyisége is. Első hallásra talán meglepő, de a C-vitamin-tartalma megközelíti, a málnáét vagy a ribizliét, ami magas koncentrációt jelent. A gesztenye ásványi anyag tartalma miatt is kiemelkedő növényünk: gazdag nátriumban, káliumban, kalciumban és foszforban. Továbbá kiváló élelmi rostforrás, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, így jó szolgálatot tehet a méregtelenítő- és fogyókúrák során. Az alábbiakban két újszerű és egy klasszikus receptet osztunk meg.
Tejszínes gesztenyekrémleves
30 dkg megtisztított főtt gesztenye,1 póréhagyma,1 közepes zeller,1 kis fej vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 5 dl zöldség alaplé (akár leveskockából), 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. aprított petrezselyem,1/2 dl fehérbor, só, bors
Megtisztítjuk, feldaraboljuk a vöröshagymát, a zellert meg a póréhagymát, és a gesztenyével együtt főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, és lefedve, többször megkeverve kb. 15 percig pároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, 20 percig közepes lángon főzzük, majd turmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, a fehérbort, beletesszük a zúzott fokhagymát, és az egészet összeforraljuk. Szükség esetén még sózzuk, borsozzuk.
Gesztenyés pulykamelltekercs
Hozzávalók:60 dkg pulykamell, 25 dkg natúr gesztenyemassza, 1 db banán,1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. szárított bazsalikom, só,3-4 ek. étolaj,10-12 bacon szelet
A pulykamellet jó vékony szeletekre vágjuk, óvatosan klopfoljuk és besózzuk. A gesztenyemasszát összedolgozzuk a péppé nyomott banánnal, az apróra vágott hagymával és a bazsalikommal. A bacon szeleteket egyenként egy nagyobb vágódeszkára fektetjük mindegyikre egy-egy szelet húst teszünk. A húsokat megkenjük a gesztenyemasszával, majd feltekerjük őket. Egy serpenyőben forró olajban 3-4 percig addig sütjük minden oldalukon, amíg mindenhol megpirulnak. Ezután tepsibe tesszük a tekercseket, és meglocsoljuk a visszamaradt forró zsiradékkal. 100 fokon 25- 30 percig pároljuk a húsokat. Rizzsel kínálhatjuk.
Klasszikus gesztenyés kifli
A tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor,1 dl tejszín,1 dl joghurt,1 csomag vaniliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, A töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, kevés rum
5 dkg margarin,A szóráshoz: 1 ek. vaníliás porcukor,kevés tojásfehérje a kenéshez
A tészta hozzávalóit simává dolgozzuk , majd 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk 3 mm-es vastagságúra és 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a kiflinek valókat. Elkészítjük a tölteléket és mindegyikre teszünk gesztenyét, amit kissé elkenünk. Behajtjuk és sodorjuk, a széleit kevert tojásfehérjével az ujjunkkal bekenjük, hogy tapadjon és felsodorjuk kifli formájúvá. A tetejét középen megkenjük és rászórjuk a mandulát. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 15 perc alatt szép világosra sütjük. Még forrón megszórjuk az ízesített porcukorral. Sokáig eláll, finom puha és omlós marad.