Téli sláger: a savanyú káposzta - 5 kitűnő recept

• 2021. február 13., szombat •
A savanyú káposzta talán a legjobb téli természetes rostforrás, vitaminbomba, ami sokaknak egyet jelent a kiadós és tartalmas, nehezebb magyaros fogásokkal. Ilyen a székelykáposzta, a rakott káposzta vagy a közkedvelt töltött káposzta is. Az alábbiakban mi most néhány kevésbé ismert receptet mutatunk be, biztatva olvasóinkat, hogy próbálják is ki egyiket-másikat!
Téli sláger: a savanyú káposzta - 5 kitűnő recept

Boros-füstölt csülkös korhelyleves

Hozzávalók: 40 dkg füstölt csülök, 1 szál füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg savanyú káposzta, 1 púpos evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 teáskanál őrölt babérlevél, 2 dl fehérbor, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1-1 cikk karalábé és zeller, só, őrölt bors, 1 csokor kapor (elhagyható). 

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy csepp olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megdinszteljük, majd jöhet az apróra vágott fokhagyma. Fél perc után rádobjuk a kockákra vágott füstölt csülköt, és fehéredésig sütjük. Fűszerezzük babérral, sóval, borssal, meghintjük őrölt pirospaprikával. Felöntjük bő fél liter vízzel, ráöntjük a bor felét, és elkezdjük főzni. Beletesszük a meghámozott, kis kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert. A savanyú káposztát is beletesszük a fazékba. Addig főzzük a levest, amíg a hús meg nem puhul. Közben a kolbászt felkarikázzuk, és egy serpenyőben ropogósra sütjük. A leveshez hozzáöntjük a maradék bort, hozzáadjuk a sült kolbászokat, végül a lisztből és tejfölből készített habarással besűrítjük. Tálaláskor megszórhatjuk frissen vágott kaporral. Friss kenyérrel tálaljuk.


Káposztás pite

Hozzávalók (4 személyre): A tésztához: 20 dkg liszt, 2 dkg tejszínes sajt, 20 dkg vaj, só. A töltelékhez: 20 dkg sajt, 2 fej vöröshagyma, 2 ek. étolaj, 0,5 kg savanyú káposzta, 2 db tojás, kb. 30 dkg debreceni kolbász, őrölt fekete bors, a tetejére 1 tojássárgája, 1 ek. tej.

A lisztet a többi hozzávalóval együtt sima tésztává dolgozzuk. Fóliába göngyöljük, és két órára hűtőszekrénybe tesszük.  A töltelékhez a sajtot apróra kockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, és serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, amelyet előtte jól kinyomkodtunk. Így pároljuk tíz percen át, majd hagyjuk kihűlni. A tojást elkeverjük a kockázott sajttal, és ízlés szerint fűszerezzük. A tészta 2/3-adát kinyújtjuk, és egy zsiradékkal kikent piteformába helyezzük. A savanyúkáposzta-masszát szétterítjük a tészta felületén, majd rászórjuk a felkarikázott kolbászt. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyeszaggatóval feldaraboljuk, és a tésztacsíkokat a tetejére terítjük, a széleket erősen lenyomkodjuk. A tojássárgáját és a tejet egy tálban összekeverjük, ezzel kenjük meg a pite tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.


Sertéstarja káposztaágyon

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertéstarja, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors. A tálaláshoz: tejföl.

A savanyú káposztát egy kizsírozott tepsiben elterítjük. Meghintjük a pirospaprikával, majd elosztjuk rajta a felkarikázott vöröshagymát, és készen is van a káposztaágy. A tarját vastagabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a káposztára helyezzük. Ezután aláöntünk másfél deciliter vizet. Fedővel vagy fóliával letakarjuk, és 180 fokon kb. 60-70 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát, és kb negyedóra alatt pirosra sütjük a húst is. Tejföllel tálaljuk.


Káposztás sztrapacska

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 tk. só, 40 dkg liszt, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 dl étolaj.

Az étolajon a savanyú káposztát megpároljuk. A krumplit megtisztítjuk, átmossuk és lereszeljük. Teáskanálnyi sóval és a tojásokkal elkeverjük, majd rászórjuk a tetejére a lisztet, hogy ne barnuljon meg a krumpli. Egy nagyobb fazékban kevés sóval vizet forralunk. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját. A pörcöket kiszedjük egy tányérba, a zsírt félretesszük. Amikor a víz felforrt, a sztrapacskát összekeverjük. Amennyiben túl híg lenne a massza, adhatunk még hozzá lisztet. Sűrű nokedlitésztát készítünk. Ezt a lobogó vízbe beleszaggatjuk, és kifőzzük. Akkor lesz jó, amikor már fehéren habzik a víz. Ekkor, még mielőtt kifut, gyorsan szűrőkanállal kiszedjük. Hideg vízben átöblítjük, leszűrjük, és tálba tesszük. Meglocsoljuk a szalonna zsírjával, és hozzákeverjük a párolt káposztát. Ízlés szerint sózzuk, és a pörcökkel együtt kínáljuk.


Savanyú káposztával töltött csirkecomb

Hozzávalók: 60 dkg savanyú káposzta, 4 db  csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, étolaj, borsikafű, só.

A csirkecomb bőrét megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak találjuk, akkor átmossuk, lecsöpögtetjük, kicsit átvagdaljuk. Az olajon elkezdjük párolni az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverjük a borsikafüvet és a káposztát. Megsózzuk, és kevergetve majdnem puhára pároljuk. Ha kihűlt a káposzta, a csirke bőre alá töltjük. Jó, ha pár órát állni tud sütés előtt, mert így átjárja a csirkehúst a káposzta íze, illetve puhábbra, porhanyósabbra sül. Tűzálló edénybe helyezzük a combokat, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

közösség

további frisss

lap tetejére