Fotó: MTI, Nyikos Péter
A turizmus válásgát leginkább az mutatja, hogy az elmúlt öt évben nem nyílt új vendéglő Magyarország negyedik legnagyobb turisztikai régiójában Bükfürdőn. Leginkább csak bezártak a régi nagy múltú helyek, perspektívát azonban csak kevesen láttak a büki vendéglátóipar területén. Ezzel párhuzamosan a vendégek száma is erősen megfogyatkozott, a talpon maradt éttermek jelentős része átállt az olcsóbb alapanyagokból, kevés ráfordítással elkészíthető ételek készítésére. 2013. 06. 2.- án azonban néhány büki vendéglátós arra kérte a turistákat, hogy üzenjenek hadat a rossz minőségű, gyakran egészségtelen menüknek, amelyeket az ország számos vendéglátóhelyén a turistáknak kínálnak.
A „hadüzenet” első lépéseként az Aurórából „kidobták” a mikrohullámú sütőket. A személyzet fogadalmat tesz arra, hogy nem használják ételeik elkészítéséhez az alapanyagokra és az egészségünkre is káros eszközöket. A Bükfürdőn nyaraló gyerekeket pedig arra kérték, hogy fessék ki, alakítsák át azokat a mikrohullámú sütőket, amelyeket a helyi vendéglősök dobnak ki éttermeikből. A kidekorált mikrohullámú sütőket az Auróra galériájában állítították ki.
Fotó: MTI, Nyikos Péter
Miért ne használjuk a mikrosütőt?
Jelenleg a nyugati háztartások legalább 80%-ában vannak jelen a mikrosütők. Dr. Lita Lee a Health Effects of Microwave Radiation. A mikrohullámok egészségre gyakorolt hatásai című könyvében kifejezte aggodalmát a mikrohullámok használatával kapcsolatban. Szerinte nyirokrendszeri betegségek és tünetek hozhatók összefüggésbe a mikró használatával, ami annak köszönhető, hogy a szervezetnek lecsökken az a képessége, hogy megakadályozza bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulását.