A jövő önjelölt tervezői az élelmezési rendszer újraindítását szorgalmazzák a jelenlegi élelmiszertermelés környezeti hatásainak csökkentése és a világ éhezésének megoldása érdekében – gyakorlatilag
meg akarják győzni az embereket, hogy bogarakat egyenek.
Az APF News hírportál szerint a rovartenyésztés hamarosan szárnyalni fog: egy Wendy Vesela nevű dél-afrikai vegyészmérnök megtalálta a módját, hogy a tüskés zöld és fekete hernyókat lisztté alakítsa át, amit kekszekbe, édes csokoládéfehérje-szeletekbe, gabonapelyhekbe vagy turmixokba lehet tenni.
„Sok fehérje, esszenciális zsírok és ásványi anyagok találhatóak a rovarokban, sőt több vas van bennük, mint a legdrágább darab steakben” – állítja egy dietetikus, Mpho Tshukudu.
Hernyós pizza Forrás: ZeroHedge
Hernyó-csokoládé Forrás: ZeroHedge
Vesela elmondta: azt tervezi, hogy bővíti vállalkozását, mivel az ehető rovarok iránti kereslet várhatóan növekedni fog, mivel az infláció miatt sokak számára megfizethetetlenné válik a hús.
Az EU is jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását
Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság februárban. A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként – írta korábban a Mandiner.
A szárított tücsköket 40 százalékban lehet keverni tésztafélékhez, 70 százalékban fehérje-termékekhez, édességekhez, salátákhoz és sós alapú szendvicskrémekhez vagy diókrémekhez. Bizonyosan kapós lesz a házi tücsök a sós ételekben és a snackekben. A Bizottság közleményében azért azt javasolta, hogy naponta a szárított tücsökből nem ajánlatos 54 grammnál többet fogyasztani – adta hírül a Makronóm februárban.
Forrás: mandiner.hu