Profi amatőrök: a boltinál százszor jobb macaronokat sütöttek

• 2021. március 14., vasárnap •
Aki azt hitte, hogy a jó előre beharangozott macaronsütő versenyt is elmossa a pandémia, tévedett. Az elhivatott cukrászok mindenre találnak megoldást: az amatőr versenyzők egyesével adták le a süteményt, a zsűri pedig a járványügyi előírások betartása mellett kóstolt. A legjobb hír azonban ez: a nyertes macaronokat néhány nap múlva bárki megvásárolhatja!
Profi amatőrök: a boltinál százszor jobb macaronokat sütöttek

Már azt hihettük, hogy a verseny elmarad, de szerkesztőségünk ma kapta a hírt, hogy mégsem. A versenyt bizony megtartották, nagy sikerrel. A beszámoló szerint a március 20-i macaron nap előkészületeként, 13-án egy rendhagyó, zárt ajtós amatőr macaronversenyt rendeztek Szombathelyen - idén először, de egy országos kezdeményezés főpróbájaként.

A házigazda Mészáros Cukrászda képviseletében Mészáros Gábor cukrászmestertől megtudtuk, hogy a Franciaországból útra kelt kezdeményezésen bárki indulhatott, aki nem készít rendszeresen, értékesítési céllal macaront. A nevezés ingyenes volt. 23 nevezés érkezett a versenyre, ebből 20 nevezés érkezett meg a megadott határidőre.

Nevezések nemcsak Szombathelyről, hanem Zalaegerszegről, Szentgotthárdról, Szentpéterfáról, Kőszegről,  Pápáról, de még Debrecenből is érkeztek.

Két kategóriát hirdettek. Kötelező íz, ami idén a málna volt. Kísérő ízeket nem zárt ki a kiírás, így a bazsalikom, szegfűszeg, bors, mák, tonkabab is megjelentek párosításként. A másik a szabadon választott íz kategória, amiben az indulók megmutathatták kreativitásukat. Sós pattogatott kukorica, Creme brulée, cékla, chai tea, brownie, sajttorta - csak néhány a nevezett érdekességek közül.

A járványhelyzet miatt a versenyzők a  macaronokat délelőtt tudták egyesével leadni. A zsűrizés a kora délutáni órákban kezdődött,
az öttagú zsűri tagjai voltak: 

  • Vojtek Éva az Magyarországi Cukrász Iparosok Ipartestülete által kiadott Cukrászmester újság főszerkesztője,
  • Fehér Judit cukrászmester, cukrászművész, 
  • Eszterbauer Ildikó cukrász Szekszárdról, Eszterbauer pincészet, a Sale Sucre Macaron tulajdonosa, 
  • Herr András cukrászmester, a Dunabogdányi Herr cukrászda tulajdonosa, 
  • Varga Ádám cukrászmester, többszörös profi macaronverseny-győztes, aki országszerte elismert tanácsadó macaronkészítésben.

A zsűrizés szempontjai voltak

a macaronok megjelenése, íze és állaga.

A zsűritagok egymástól elkülönítve kóstolták végig és pontozták a mindkét kategóriában indított macaronokat.

Sajnos nem volt mód személyes konzultációra az értékelést követően, de a szervezők igyekeznek mindenkinek egyesével, telefonon vagy e-mailben lehetőséget biztosítani, hogy feltehessék kérdéseiket a zsűritagoknak. Már a versenymunkák beérkezésekor is látható volt, hogy számos nagyon szépen kivitelezett munkát kóstolhat a szűri.

Néhány macaron a zsűri véleménye szerint megállta volna helyét egy profi versenyen is!

A legtöbbről bizonysággal elmondható, hogy sokkal kifinomultabb ízeket, textúráka mutattak, mint a legtöbb szupermarketben is kapható macaron.

A verseny győztesei lettek, kötelező íz, málna kategóriában
I. helyezett Kovács Evelin málnás macaronja,
II. helyezett Geosits Judit málna-kardamom-étcsokoládé kompozícióval,
III. helyezett Szenecsár Kincső málnás macaronja lett.

Szabadon választott íz kategóriában
I. helyezett Kovács Evelin mentolos-csokoládé macaronja,
II. helyezést Király Piroska céklás macaronja,
III. helyezést Török Luca chai tea macaronja nyerte.

A nyertesek nyereményei, mindkét kategóriában:

Az első helyezett macaronját értékesítik a készítő nevét is megjelenítve,

a megadott recept alapján a március 20-i macaron napon a Mészáros cukrászdában, illetve minden csatlakozó cukrászdában. A nyertes macaronból további 100 db-ot a Mészáros cukrászdában elkészítenek, amit a nyertes felajánlhat egy általa választott intézménynek, alapítványnak, mivel a macaron nap eredeti kezdeményezése is a jótékonyságról volt hivatott szólni. 
Továbbá egy macaronkészítéshez szükséges alapcsomag is a nyeremény részét képezte.

A második helyezett macaronját értékesítik a készítő nevét is megjelenítve, a megadott recept alapján a március 20-i macaron napon a Mészáros cukrászdában, illetve minden csatlakozó cukrászdában. Továbbá egy macaronkészítéshez szükséges alapcsomag is a nyeremény részét képezte.

A harmadik helyezett macaronját a megadott recept alapján cukrászdánkban elkészítjük, és a március 20-i macaron napon a készítő nevét is megjelenítve értékesítjük. Továbbá egy macaronkészítéshez szükséges alapcsomag is szintén a nyeremény részét képezte.

A március 20-i értékesítéshez csatlakozni a macaronamator@gmail.com lehet.
Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek és minden indulónak, köszönjük, hogy munkájukkal segítették a rendezvén sikerességét, és bízunk benne, hogy jövőre is hasonló sikerrel tudjuk a versenyt megrendezni városunkban! - tette hozzá Mészáros Gábor házigazda cukrászmester.

 


 

közösség

további frisss

lap tetejére