Az újítás titka három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatában rejlik - jelentette be Nagy István agrárminiszter. A technológia lényege a talajalga, a talajbaktérium, valamint a VízŐr talajkondicionáló együttes hatása. Ez elősegíti a talaj nedvességtartalmának megőrzését, amely hozzájárulhat a homokhátsági félsivatagos területek megmentéséhez, a homoktalajok vízháztartásának javításához. A tárcavezető szerint ezeknek az anyagoknak együttes alkalmazása nemcsak gazdaságos, hanem környezetbarát is, így megfelel minden 21. századi elvárásnak is.
"Magyarország legszegényebb talajadottsági területeiről van szó, amelyek leginkább a kedvezményezettjei ennek az összefogásnak. Homokhátság alatt a futóhomokot kell elképzelni, amin jövedelmezőbb mezőgazdasági termelést kívánnak elősegíteni, ami egyrészt fenntartható, másrészt megfelelő talajélettel tölti meg az érintett területeket" - ezt már Marlovics Norbert agrárvállalkozó mondta el kérdésünkre. Hozzátette: az alga, a VízŐr és a baktérium együttes munkálkodása szerves anyaghoz kötődik, ami azt jelenti, hogy a gazdáknak korszerű és energiatakarékos növénytermesztést kell alkalmazniuk - zöldtrágyázni, az előállított növények melléktermékeit meghagyva, azokat a talajba visszadolgozni - hogy ezen algáknak, baktériumoknak legyen miből táplálkozniuk. Ezeket a komponenseket - talajalga, talajbaktérium, VízŐr - külön-külön egy-egy katalizátorként kell elképzelni, amelyek a mezőgazdasági hulladékból humuszt állítanak elő. Amennyiben a talaj humuszban gazdag, jobb lesz a vízgazdálkodása és a tápanyagmegőrző képessége is javul.
Marlovics Norbert ismertette a megyei talajtípusok eloszlását is. "Vas megye déli része, Körmend vidéke egészen Szombathelyig terjedően kötött talajú. A nyugati országhatártól Észak-Vas megyéig haladva agyagos talaj jellemző, míg a sárvári és celldömölki régió nagyrészt homoktalajú, ami kis mértékben ugyan hasonlít a homokhátsághoz, de jóval kedvezőbb adottságokkal rendelkezik” – magyarázta. Mindehhez hozzátartozik az a tény is, miszerint a megyét borító különböző talajfélék meglehetősen savasak. Ezért szükséges a meszezésük, amellyel így semlegesíteni tudják a gazdák a talaj savasságát.
Fotó: agrarunio.hu