Mi is az a gyümölcscukor?
Egyesek fejében talán nem is egészen tiszta a kép azzal kapcsolatban, hogy hányféle cukor létezik. Abban a legtöbben azonos véleményen vannak, hogy a cukorfogyasztást érdemes kordában tartani, ám ilyenkor hajlamosak lehetünk elfeledkezni a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz szabályozásáról. A Toman Diet webshopjában található termékek egytől egyig olyan összetételűek, amelyek megfelelnek a szervezet igényeinek még édesítés terén is.
De miért is olyan ellentmondásos a fruktóz? A gyümölcscukor a legegyszerűbb felépítésű szénhidrátok, vagyis a monoszacharidok közé tartozik. Ez azt indukálja, hogy a fruktóz emésztéséhez nincs szükség külön enzimekre, hiszen a vékonybélből egyenesen a véráramba jutnak.
Fontos tudni, hogy a glükózzal ellentétben a fruktóz nem hat közvetlenül a vércukorszintre, nem emeli meg és nem vált ki azonnali inzulinválaszt. Ebből adódóan elég hosszú ideig alkalmazták édesítőszerként az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegségek egyes válfajaival érintett páciensek étrendjében. Mindazonáltal az szintén kiderült, hogy a fokozott fogyasztása nem jár túl üdvözlendő hatásokkal.
A túlzott fruktózbevitel eredménye
Sokakat meglepett az a tény, miszerint a tartósan nagy mennyiségben felhasznált fruktóz súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A gyümölcscukornak köszönhetően jelentősen megnőhet a vérzsírszint, ez a jelenség pedig szív- és érrendszeri elváltozásokhoz vezethet.
Emellett az sem kizárt, hogy hosszabb távon csökkenhet az inzulinérzékenység, mely később akár inzulinrezisztencia kialakulásával is fenyegethet. Ez azért is kellemetlen, mivel gyakran a cukorbetegség “előszobájaként” emlegetjük ezt az állapotot, ezért ha tehetjük, igyekezzünk megelőzni a tünetegyütteseket.
További rizikófaktor, hogy a fruktóz megemelheti a húgysav szintjét is, amely a köszvényes panaszok előfordulását fokozhatja. Ennek apropóján mindenképp legyünk kellőképp körültekintőek, mielőtt bármiféle diétát választunk.
A mérték az érték
Ha már a fruktóznál tartunk, felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a gyümölcsfogyasztással. Valószínűleg név alapján más válaszra számítunk, de közel sem a gyümölcs a legszámottevőbb étrendi forrás. Egy adag friss gyümölcsben általában pusztán néhány gramm fruktóz található.
Azonban a gyümölcslevek esetében már teljesen más a felállás, ugyanis egy pohár ital elkészítéséhez jóval nagyobb mennyiségű gyümölcsöt használnak fel. Ha a fruktózt rendszeresen efféle dózisokban visszük be a szervezetbe, az az idő előrehaladtával valóban gondokat idézhet elő. Tartsuk tehát észben az egészséges limitet, de teljesen ne mondjunk le a kedvenc gyümölcseinkről!