Meg vagyunk mentve: az EU jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását

pestisracok.hu • 2022. február 14., hétfő •
Az Európai Bizottság továbbra is kizárólag a fontos dolgokkal foglalkozik. Mit nekünk bevándorlás, járvány okozta válság, a nemzeti kisebbségek jogai, amikor olyan eget rengetően fontos kérdésekben is dönthetnek, mint hogy milyen bogarat ehetünk. Az uniós bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban.
Meg vagyunk mentve: az EU jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását

A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán,

miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként. A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: az e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra

– közölték.

Emlékeztettek: az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – tették hozzá. A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

közösség

további frisss

lap tetejére