A Global márka születése
A sousvidehungary.hu oldalán található Global kések kimagasló minőségükről és kialakításukról híresek. Ezeknek a vágóeszközöknek a története az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor a japán gyártó cég, a Yoshikin létrehozta a Global márkájú sorozatot.
A céljuk az volt, hogy a japán hagyományokat és a modern technológiát ötvözzék. A rozsdamentes acélból készült vágóeszközök egységes kialakításúak voltak, a markolat és a penge egy darabból készült. Élességük és kiváló minőségük révén hamar világszerte híressé váltak.
Miért fontos ennyire a minőség?
A séfek pontosan tudják, hogy a munkavégzés szempontjából a kések között óriási különbség lehet. Egy rossz minőségű, életlen eszközzel nem lehet hatékonyan, sem esztétikusan dolgozni.
A Global kések azonban pontos vágást tesznek lehetővé, ami lényeges a szeletelésnél, illetve a zöldségek aprításánál. Ezek az eszközök kevesebb erőfeszítést igényelnek, nem fárad el a kezünk a munka során.
A pontos, éles vágóeszközök kisebb eséllyel csúsznak el az anyagban, és így csökken a sérülések kockázata is. A minőségi kés segít megőrizni az alapanyagok textúráját, így jobb ízű és minőségű ételeket készíthetünk a segítségükkel.
A Global termékek minőségét a gyártási technológia biztosítja, hiszen a penge alapanyaga magas minőségű krómacél, amelyet hidegen kovácsolnak, majd hőkezeléssel keményebbé edzik.
Precíz japán élezési technikával élezik meg, hogy rendkívül éles és tartós vágóél alakuljon ki. A markolatot kézzel készítik, gyakran homogén anyagból, hogy elkerüljék az anyag szennyeződéseket. Az ergonomikus kialakítás biztosítja a kényelmes és biztonságos fogást.
Hogyan tartsuk karban ezeket a késeket?
Ahhoz, hogy ezeket a kiváló minőségű, értékes eszközöket sokáig tudjuk használni, megfelelően kell tisztítanunk, és rendszeresen karban kell őket tartanunk. Egy jó szakembernek ezt magyarázni sem kell.
A Global késeket langyos, mosószeres vízben érdemes tisztítani, alaposan leöblíteni, és szárazra törölni. Nem célszerű hosszan áztatni őket a vízben, és mosogatógépbe se tegyük őket, mert a magas hőmérséklet és a nagyobb víznyomás károsító hatással lehet rájuk.
Használatuk során mindig vágódeszkán dolgozzunk, hogy a kés pengéje ne karcolódjon meg. Egymástól elkülönítve tároljuk a darabokat, hogy egymást se karcolják. Érdemes erre a célra kialakított tárolóban tartani őket.
A pengéjüket időnként élezni kell, amihez késélezőt vagy élezőkövet használhatunk. A rendszeres karbantartás és a gondos használat segít megőrizni a hosszú élettartamukat.
A Global márka kiváló minőségű termékei népszerűek a hivatásos szakácsok és az otthoni séfek körében egyaránt, a kések beszerezhetők a Sous Vide Hungary oldaláról sok más hasznos konyhai eszközzel egyetemben.