Miért fontos a fent említett három tényező?
Ismered a mondást: az vagy, amit megeszel. De ha készen rendelsz mindent, akkor tudod, hogy mi az, amit eszel? Nem. Nem tudod, hogy az alapanyagok honnan származnak (a paradicsomlevesre nincs ráírva, hogy spanyol volt a paradicsom vagy magyar).
Nem tudod, hogy van-e benne adalékanyag (gyakran bizony van), allergén (az allergiások emiatt fokozott veszélynek vannak kitéve). Ahogy az sem derül ki, hogy mennyire volt friss a hús, a zöldség, amit az étel elkészítéséhez használtak - természetesen az esetek jelentős részében minden étterem ügyel a frissességre - azok jelenthetnek gondot, akik nem.
Az ellenőrzött körülmények is fontosak, hiszen az élelmiszer higiéniai szabályok maradéktalan betartásával lehet csak megelőzni az ételfertőzéseket és ételmérgezéseket.
Otthon főzni nemcsak jobb, hanem egészségesebb is lehet
Senkit sem szeretnénk a konyha rabjává tenni, de az otthoni ételkészítésnek számtalan előnye van, pláne, ha a rendelkezésedre állnak az ehhez szükséges eszközök. Mondjuk azok közül is a legalapvetőbbek: a kések.
Az otthoni ételkészítés előnyei címszavakban:
- Mindig tudni fogod, honnan származnak az alapanyagok
- Ismerni fogod az ételek pontos összetételét
- Az ételeket adalékanyag-mentesen készítheted el
- Ügyelni tudsz az allergén anyagok elkerülésére
- Kreatív kikapcsolódás
- Összehozza a család apraja-nagyját
A konyhai munka főszereplői: a kések
Ahhoz, hogy a konyhai munkafolyamatok gördülékenyen menjenek, elengedhetetlen, hogy megfelelő késeket használj. Az Extrametál.hu minőségi késkészleteivel szinte valamennyi szeletelési, darabolási, tisztítási, aprítási munkát el tudsz végezni.
A Victorinox készletben megtalálható egy:
- 19 cm-es Fibrox szakácskés egyenes éllel
- 18 cm-es Fibrox húskés
- 8 cm-es standard zöldségkés egyenes éllel
A Wüsthof készletben van egy:
- 20 cm-es Wüsthof classic szakácskés
- 16 cm-es Wüsthof classic konyhakés
- 9 cm-es Wüsthof classic apritókés
A szakácskés
Ezzel a sokoldalú késsel mindent szeletelhetsz, vághatsz, ezért lesz a konyhád nélkülözhetetlen segédeszköze. Pengéje széles, az ívelése pedig úgy van alakítva, hogy az vágás közben érintse a vágódeszkát.
A húskés
Ahogy a nevében is benne van: húsok szeletelésére alkalmas. Fontos, hogy nagyon élesnek kell lennie, mert ellenkező esetben egyrészt roncsolja a húsok szerkezetét, másrészt egy tompa késsel a nagyobb erőkifejtés miatt könnyebben el tudod vágni a kezed.
Az aprítókés és a zöldségkés
Ezeknek rövid és egyenes pengéjük van, zöldségek és a gyümölcsök tisztítására és szeletelésére lettek kitalálva. Kicsik, könnyűek, mozgékonyak - mintha a kezed meghosszabbításai volnának.
Ha te is beszerzed ezt a háromféle késtípust, bátran foghatsz neki az otthoni főzésnek.