Ízorgia a fűszerek erejével

szponzorált tartalom (x) • 2022. szeptember 15., csütörtök •
A fűszerezés az, ami igazán megadja az ételek felejthetetlenségét, mégis sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a fontosságáról. Akár a népmesében a király, aki elküldte a lányát, mert azt mondta neki, hogy úgy szereti, mint a sót. Az igazi erejét akkor vesszük csak észre, amikor nincs jelen. A következő cikkben megmutatjuk, mik azok a fűszerek, amikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mennyi jó ízélményt is köszönhetünk neki.
Ízorgia a fűszerek erejével

Fahéj

Ez tipikusan az a fűszer, amitől nagymamánk konyhájában érezhetjük magunkat. Enélkül ízetlen az almás pite, csak közepes minőségű lehet egy gyümölcsleves, és elképzelhetetlen a karácsonyi tea vagy a mézeskalács. Számtalan élményt és érzést hoz elő belőlünk ez az illat. Nem csoda hát, hogy minden háztartás polcain megtalálható őrölt és egész formában is.

Önnek is fel kellene töltenie a fűszerespolcot, de nem találja, honnan lenne érdemes beszerezni az alapanyagokat? Nézzen körül a Házi Arany oldalán, ahol remek minőségű fűszerek széles kínálatával találkozhat!

Szegfűszeg

A karácsonyi időszak másik nagy sztárja a szegfűszeg. Egyrészt a mézeskalácsok szerves összetevőjeként tartjuk számon, de a forralt bor is elképzelhetetlen enélkül. Márpedig mit ér egy karácsonyi vacsora, egy téli baráti összejövetel vagy egy adventi vásárban töltött séta a mindent belengő fűszeres forraltbor és egyéb meleg italok illata nélkül?

Oregánó és bazsalikom

Amikor valamilyen olaszos vagy délies ételt készítünk, ez a két fűszer biztosan elő fog kerülni a fűszeres dobozból. Elhozzák a mediterrán világ minden báját magukkal egy-egy szelet pizzán, spaghettin vagy gyroson keresztül. Érdemes belőlük mindig tartani otthon egy keveset, hogy bármikor átszellemülhessünk a déli tájak ízei segítségével!

Chili

Ez az a fűszer, amit nem mindenki szeret, de aki szereti, az sem biztos, hogy eheti. Ahogy a magyaroknak a pirospaprika, a dél-amerikai országok ételeinek a chili az egyik olyan alapköve, ami nélkül nem is érdemes nekiállni főzni. Kis mértékben kellemesen csíp, nagymértékben akár gyomorbántalmakat is okozhat, ezért csak óvatosan szabad vele bánni, de egy jól elkészített chilis babnak vagy egy ízletes tacónak nagyon nehéz ellenállni.

Kurkuma és curry

Az indiai ételek alapvetően nagyon fűszeresek. Ezek nélkül elképzelhetetlen, hogy el tudjon készíteni egy finom tandoori csirkét, Rogan josht vagy Murg Makhanit. Ahhoz, hogy egy hamisítatlan indiai bazárban érezhesse magát, mikor ezeket a remek ételeket készíti, fontos, hogy legyenek otthon a megfelelő fűszerek, hiszen az ottani fogások legendásak az intenzív ízeikről. Nem véletlen, hogy a fűszereknek minden évben külön ünnepet is rendeznek ebben a színes és életteli országban, melynek a szokásai európai szemmel felfoghatatlanul élénkek és felpezsdítőek.

közösség

további frisss

lap tetejére