Napfény nincs, de a D-vitamin kell - táplálkozásunk D-vitaminban jelentősen hiányos, pedig ez a vitamin nem csupán az egészséges csontrendszer kialakításához és fenntartásához szükséges, hanem a bőr, az immunrendszer, a vesék egészsége szempontjából is fontos. Bár a megfelelő D-vitamin-szint fenntartásához a közhiedelemmel ellentétben nem szükséges órákat napozni, elegendő napi csupán 10-30 perces, a bőrünk 15%-át (arc, karok, vállak) érő napsugárzás, ennek megvalósítására most nincs sok esélyünk. Szükség van tehát a pótlásra, amiben fontos szerep juthat például a D-vitaminnal dúsított margarinoknak, a halmájolajoknak, a tojásnak, a májnak, valamint a tejnek és a tejtermékeknek.
A nátha megelőzésében az egyik leghasznosabb fegyver az immunrendszer erősítése. Ennek során gondoskodni kell a vitaminok és az ásványi anyagok pótlásáról, a bélflóra megfelelő működéséről, a rendszeres testmozgásról, a folyadékbevitelről, a helyes táplálkozásról. A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt a legegyszerűbben változatos étkezéssel biztosíthatjuk. Érdemes a rostbevitelre is figyelni: a napi ajánlott mennyiség kb. 25-45 gramm, amit például különböző korpák, teljes kiőrlésű tészták, kenyerek, barna rizs, zabpehely vagy olajos magvak fogyasztásával érhetünk el. A vízben oldódó rostok szintén hasznosak szervezetünk számára: ezeket leginkább gyümölcsök fogyasztásával tudjuk biztosítani.
Az egész napos bezártság miatt rákaphatunk a nassolásra, ami viszont könnyen vezethet elhízáshoz. A szervezet számára fontos a kiszámíthatóság: ha mindig ugyanakkor eszünk, könnyebbé válik az emésztés, és ezzel elkerülhetjük a felesleges kalóriabevitelt is. Tartsuk magunkat a szokásos étkezésekhez, és két alkalom között inkább vizet, cukrozatlan teát igyunk. A kalóriabevitel kontrollját elősegíthetjük csökkentett zsírtartalmú margarinok fogyasztásával is, ráadásul ezek az élelmiszerek zsírsavösszetételükkel is támogathatják egészségünket. Mivel alapvetően növényi olajokból készülnek, telítetlen zsírokban gazdagok, amelyek közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása elengedhetetlen, hiszen ezeket a szervezetünk nem tudja előállítani - állítják a szakemberek.