A halételek, a horgászat népszerűsítése a célunk - tájékoztatott a rendezvényt szervező Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, hozzátéve, hogy mivel Vaskeresztesen van a szövetség központja tizenöt éve, ezt a térséget, a Pinka-völgyét is szeretnék megmutatni a nagyközönségnek. Negyvenhárom induló volt a horgászversenyen, három helyszínen: a horgászturisztikai központ előtti tavon a fiatalok versenyeztek, Pinka holtágán a hobbi felnőtt horgászok, a többiek pedig az önkormányzati kis tavon. Mellette zajlott a halételkészítő verseny, ahol tizennégy finomságot - különböző halászléket, sült halakat, füstölt halakat - adtak be zsűrizésre. A csapatok a megye több pontjáról érkeztek, de akár a megyehatáron túlról is. Családias hangulatot adott, hogy összeszokott társaságok, vagy olyan kis közösségek jöttek, akik itt a főzés kapcsán is örülnek az együttlétnek. A versenyre nem kellett nevezési díjat fizetni, a szövetség biztosított a csapatoknak helyet és egységcsomagokat, a csapatok vállalták, hogy a főzőhelyek mindegyike vendégül lát tíz embert halétellel. Központi halételkóstoltató helyeket is felállítottak: ha valaki ötszáz forintért karszalagot vásárolt, ezekben csipegethetett az ízlésének megfelelően. Volt itt is halászlé sült hal, „halbász-kolbász” (ami azt jelenti, hogy a benne lévő hús kilencven százaléka hal), ezt tették a hot-dogba ezenkívül készítette halburgert is. Puskás Norbert elárulta: Öt-hatszáz kilogramm halat dolgoztak fel az eseményre a kollégái.
Az eredményhirdetésnél az összetartó horgásztársadalmat méltatta Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, parlamenti alelnök, kiemelve, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországot még élhetőbbé tegyék, hiszen az egészséges életmódot, a természet és a környezet megóvását is népszerűsítik tevékenységükkel. Egy átlag magyar hat kilogramm halat eszik egy évben, ami nagyon kevés a mediterrán országok vagy Japán halfogyasztásához képest. A képviselő a zsűrinek is tagja volt, dicsérte a különleges, kreatív ételeket, a halfasírttól a halas töltött káposztán át a sörtésztában sütött halig, amint mondta, szó szerint értendő, hogy „egyik finomabb volt, mint a másik”.
A zsűrinek tagja volt Andrejszky Zoltán, aki Halimádók konyhája főzőshow-t is tartott (azonos címmel könyvet is írt). Olyan ételt választott, amit televíziós műsorában is szokott, ami könnyen, gyorsan otthon is elkészíthető: tejszínes, fokhagymás afrikai harcsát masnitésztával. Amint a főzőmester elmondta: szokott horgászni, de nem pucol halat soha, a főzéshez kész, megtisztított halat vásárol. A barátaival nyaranta az óceánokra, tengerekre jár horgászni, szívesen fog cápát, tonhalat.
A horgászversenyen kupákat, ajándékutalványokat, érmeket lehetett nyerni, a főzők egyedi őrségi kerámiaedényeket kaptak. Pinka-völgyi Emlékbort kaptak, akik nem értek el helyezést. Ingyenes borkóstoltatás is kapcsolódott a halételekhez illően. A színpadon fellépett a Szentpéterfai Gradišće tánccsoport, a Vaskeresztesi hagyományőrzők, játszott az Alma együttes.
fotók: Facebook - Vasi Vizeken