Három karácsonyi köret Fürdős Zétől

streetkitchen.hu • 2019. december 21., szombat •
Könnyen elkészíthető, finom és nem mindennapi köreteket kínál Fürdős Zé az ünnepi asztalra.
Három karácsonyi köret Fürdős Zétől

Hasselback édesburgonya

Az édesburgonyákat 10 perc alatt a mikróban picit megpuhítjuk. Fél cm  mélyen bevagdossuk, de nem vágjuk át az alját, sütőpapírral borított tepsire ültetjük, a résekbe bacon darabokat tömködünk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 25 percig sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Közben a felaprított pekándiót egy száraz serpenyőben lepirítjuk, közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát és chilit. Meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Ezzel  a keverékkel szórjuk meg a megsült édesburikat.

Felturbózott krumplis tészta

Sós vízben feltesszük főni a felkockázott krumplit. Egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára pirítjuk a felaprított hagymát, póréhagymát, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a felaprított friss fűszerekkel. Ezután rászedjük a forró főtt krumplit és kanalazunk rá a főzőléből is, megszórjuk pirospaprikával és egy krumplinyomóval alaposan áttörjük az egészet a serpenyőben. A kelbimbó tönkjeit levágjuk, elfelezzük és sós vízben a tésztával együtt addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul, ezután leszűrjük. Rádobjuk a paprikás-krumplis alapra, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan lenyomkodjuk egy villával, majd lepirítjuk az egészet , néhányszor átforgatjuk és ha szépen odapirult, kész is.

Sült, baconös galuska

A galuskához kikeverjük a lisztet a tojással és annyi vízzel, hogy szép nyúlós tésztát kapjunk. Közben egy lábasban sóval vizet forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskát és miután megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze.

Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felaprított bacont és közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Rárakjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Ha a spenót összeesett, rászórjuk a reszelt sajt nagy részét (hagyunk picit a tetejére) és a keményítőt, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Hozzáadjuk a megfőtt galuskát és jól összeforgatjuk. Átkanalazzuk egy tepsibe, megszórjuk a maradék sajttal és a zsemlemorzsával. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

közösség

további frisss

lap tetejére