Bár evidensnek tűnik, hogy a nyers húst megmossuk felhasználás előtt, és még olyan szaktekintélyektől is ezt láthattuk, mint Julia Child, híres mesterszakács és televíziós személyiség, a hús leöblítése mégsem jó ötlet.
Az élelmiszerbiztonsági kutatók arra figyelmeztetnek, hogy főzés előtt soha nem szabad leöblíteni a nyers húst a mosogatóban. Meredith Carothers, az USDA Élelmiszerbiztonsági és Felügyeleti Szolgálatának szakembere azt is elmondta, hogy miért. Ezzel a művelettel ugyanis semmi mást nem teszünk, csak a fertőzés kockázatát növeljük. Ugyanis amikor leöblítjük a húst,
a baktériumok átkerülnek más felületekre. A mosogatóba, a konyhapultra, edényekre.
A konyhai felületekre egyébként is érdemes nagyon odafigyelni, a nyári hőségben pedig még inkább, mert ilyenkor még gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Tehát fontos, hogy gyakran fertőtlenítsünk, és arra is figyeljünk, hogy, főzés közben és, hogyha nyers húshoz érünk, többször is mossunk kezet. A baktériumok ilyenkor ugyanis 3 méter távolságban is képesek terjedni. Ráadásul a húst sem tisztítjuk meg tőlük ilyenkor, ugyanis a víz nem öli meg őket. Tehát az öblítési műveletnek inkább kára, mint haszna van.
A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis a hő hatására elpusztulnak a baktériumok, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.
forrás: mindmegette.hu