Csíráztatás, a családi konyhaművészet

szponzorált tartalom (x) • 2022. február 16., szerda •
Manapság mindannyian igyekszünk olyan friss zöldségekkel dolgozni, amelyek táplálóak és egészségesek is. Sokszor azonban nem érezzük azt, hogy a boltban vásárolt termékek ezt megadnák nekünk. Ilyenkor jöhet szóba a csíráztatás.
Csíráztatás, a családi konyhaművészet

Otthon csíráztatni nagyon könnyű, ráadásul a gyerekek számára is óriási élmény, amikor nagy szeretettel nevelgethetik a magokat. A következő pár sorban megtudhatod, hogy hogyan érdemes ezt csinálni, és milyen lehetőségeid vannak, ha ezt az utat választod.

Miért csíráztassunk otthon?

A magok nagy mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat, s erre a tápanyagmennyiségre szüksége is van a növényeknek a fejlődés során. Amikor elindul a csírázási folyamat, akkor a magok magukba szívják ezeket a tápanyagokat, s így sokkal jobban hasznosítja a szervezetünk is majd őket, mintha önmagukban csak a magokat fogyasztanánk el. 

Jó példa erre a lencse. A lencsecsíra 17x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a lencse, és a vastartalma is sokkal magasabb. Nagyon sokat javíthatunk az ember vérképen, ha pusztán ilyen növényeket eszik. 

Mit csíráztassunk?

Nagyon fontos, hogy biomagokat válasszunk, hiszen ezek minőségi eredményt adhatnak nekünk. Az, hogy milyen növényt szemelsz ki, már a te döntésed. Csíráztathatsz chia magot, brokkoli-, árpa-, retek-, hajdina-, napraforgó-, lucernamagokat is, de a mustármaggal is tehetsz egy próbát. Ezeknek köszönhetően olyan finomságok kerülhetnek az asztalra, amelyeket talán egyik áruházból sem tudnál beszerezni.

Amennyiben még nem volt alkalmad csíráztatni, akkor keresd fel a NapiBio.hu csíráztatni való termékek kínálatát, ahol mindent megtalálsz, amire szükséged lehet. Ráadásul itt további hasznos alapanyagokra is lelhetsz. 

Hogyan csináljuk?

A csíráztatás nagyon könnyen megvalósítható, csupán néhány egyszerű lépést kell betartani, és máris megreformáltad a saját konyhádat. 

A magokat helyezzük egy befőttesüvegbe és áztassuk be azokat 12 órára! Bőven elég egy lekvárosüvegbe egy púpozott evőkanál magot szórni, viszont érdemes tisztított vízzel dolgozni.

Másnap az üveg szájára rögzíteni kell egy befőttesgumi segítségével egy gézlapot, majd óvatosan öntsük le a vizet!

Ezt követően támasszuk le az üveget a szájával lefelé, enyhén ferdén, hogy valamennyit szellőzhessen is! Így a felesleges víz is le tud csepegni róla. Világos, de a közvetlen napfénytől védett helyre ajánlott tenni.

Ezután rendszeresen öblítsük le a csírákat (2 naponta), ezt mindig friss vízzel tegyük! A gézlap maradjon az üveg tetején, hogy mindig tudjon távozni a felesleges víz!

Az utólag említett két lépést addig kell ismételgetni, amíg fel nem bukkannak az első kis zöld levelek. Ez általában 4-5 nap alatt meg is történik.

A csírákat lezárt üvegben tárolhatjuk a hűtőben kb. egy hétig, de ajánlott ez időtartam alatt mindet elfogyasztani!

közösség

további frisss

lap tetejére