A chili rajongók új kedvence a chili csepp

szponzorált tartalom (x) • 2022. február 16., szerda •
Egyre változatosabb formában érhetőek el a csípős ízek kedvelői számára a chiliből készült termékek. A csípős fűszerpaprika már régóta a magyar háztartások nélkülözhetetlen ízesítője, ahogy a paprikakrém sem új keletű találmány. A szószokkal már egy új fejezet nyílt a felhasználások lehetőségeit tekintve, hiszen akár sült krumplit vagy más mártogatnivalót is fűszeres harapnivalóvá lehet varázsolni.
A chili rajongók új kedvence a chili csepp

A Chili Hungária Webáruház munkatársai ebben a cikkben pedig a csili csepp felhasználását szeretnék népszerűsíteni.

Mit szeretünk a chiliben?

Ha az egészségre gyakorolt jótékony hatásait most nem is vesszük figyelembe, akkor is egy különleges növényről beszélünk. A paprikák lényege az a hatóanyag, ami a csípősség erősségét is meghatározza, ami nem más, mint a kapszaicin. Ez a vegyület igazából nem is ízt produkál, hanem a hő- és fájdalomérzékelő receptorokkal lép azonnal kölcsönhatásba, amitől maró, égető érzet keletkezik a szánkban. Ez a gyönyörűség: gyöngyözzön a homlok, kaparjon a torok, lábadjon könnybe a szem… 

Csak egy csepp, az íze kedvéért

A piacon többféle chili csepp is megtalálható, amik általában valamelyik világrekorder paprika esszenciáját tartalmazzák. A jobbak nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert vagy bármilyen adalékanyagot, csak a gyümölcs lényegét.

Számolni kell azzal, hogy ha olajjal van tartósítva, akkor vízben nem fog oldódni, csak zsírban vagy szintén olajban. Az adagolást az üveg kialakítása segíti, hogy valóban csepegtetni tudd belőle, mert általában már egy adagnyi is elég a kívánt fűszeresség eléréséhez. Persze, ez szubjektív, de nem árt, ha óvatosan adagolod a kivonatot az ételhez. Kedved támadt kipróbálni? A Chili Hungária webáruházból megrendelheted a teljesen természetes alapanyagokból készült chili cseppet.

Milyen ételhez csepegtetheted?

Elsősorban a tipikus magyar konyhai fogásokhoz, mint amilyen a pörkölt (vagy bármilyen pörköltalap), gulyásleves, halászlé. A sült húsokhoz tálalt szószokat is megbolondíthatod vele, viszont, ha pácléhez szeretnéd hozzáadni, azt gondold meg alaposan, mert még a nagyon elvetemült rajongók számára is túl intenzív lehet.

Csak szokás kérdése

A chili fogyasztására is igaz, hogy az első próbálkozások a legnehezebbek. Érdemes hozzászokni az aromájához, és próbálkozni a különböző fajtákkal. A paprikák erőssége ugyanis nem egyforma, ráadásul soknak az égő érzés mellett van valami különleges (gyümölcsös vagy citrusos) zamata.

Az első lépéseket óvatosan tedd meg, először a fűszerpaprikából váltsd le a csemegét, esetleg a hideg vacsorákoz / reggelikhez egy karika paprikát szelj sok kis darabra, és úgy egyél katonákat, majd fokozatosan emelheted a dózist. Ha mégis úgy érzed, hogy átlépte a tűréshatárod küszöbét a csípősség, akkor tejet igyál rá, vagy pár kanál joghurttal tudod semlegesíteni.

közösség

további frisss

lap tetejére