A tökéletes egytálétel az éhes embernek (fotó: sklara.)
Tápláló egytálétel a paprikás burgonya, akármilyen formában is készítjük el. Aki szinte „levesként” fogyasztja, annak is laktató, hiszen a mellé fogyasztott kenyér sokat nyom a latban. Sűrűn, főzelék-szerűen pedig inkább a falvakban készítik. (Szerintünk ez úgy alakult ki, hogy a sok ház körüli teendő és a szomszédolás miatt tovább főtt a lángon a krumpli - alaposan kifőtt a keményítő a burgonyából, ettől lett jó sűrű. E cikk írója egyébként pont így kedveli. És nyugodtan fent lehet hagyni a tűzhelyen tovább. Addig legalább foglalkozhatunk mással...)
A teflon bevonatú edény segít abban, nehogy odakozmáljon (fotó: sklara.)
Ha eddig vitás kérdés volt, hogy ez az ennivaló egészséges-e, az új variációja eldönti a kérdést: hús helyett szója van benne. Ezt együtt főzzük a krumplival. Van, aki esküszik a kolbászra, vagy más husidarabokra – aki azonban vega, kiszalad a Világból is az ilyen „gyilkos” ételektől. És nem, a szójakockának nincs mellékíze, csak előtte be kell áztatni fűszeres (pl. Delikát, Vegeta, stb.) vízbe, amíg szépen megszívja magát. Aztán kicsavarod, mint a rongyot, és kész! Így használhatod hús helyett.
Ez volt a nyersanyag: burgonya- és szójakockák (fotó: sklara.)
Nyugalom. Senki nem fogja észrevenni, hogy az ott nem hús benne, hanem szójakocka. (Kipróbáltuk!) Ahogy azt sem, hogy az a zöldségszerű izé bizony CSALÁN. Hogy honnét szerezzük be? Vagy nyersen – csíp, szóval mielőtt feldarabolnánk a petrezselyemhez hasonlóan, tegyük a csap alá! - vagy pedig szárított, teának csomagolt verzióban használjuk. Csak be kell menni egy drogériába, és venni zacskós, nem filteres csalánt. És már ott is van a konyhádban a csodatévő gyógynövény – az az igazság, hogy bármihez használhatod, amihez petrezselyem kell. Ezzel helyettesítsd, ha jót akarsz a családnak!