Kipróbáltuk, hogy készül a legfinomabb forralt bor!

frisss • 2012. november 04., vasárnap •
Jönnek a hosszú, hideg esték, amikor nemcsak lelkünknek, de testünknek is jobban esik egy bögre forralt bor, mint a sör a hűtőszekrényből. Néhány jó tanács, ötlet egyenesen a frisss.hu konyhájából, hogy a főzés ne vezessen leégéshez!

Vegyünk két kollégát, két üveg bort, némi fűszert és egy kis almát- ennyi kell ahhoz, hogy elkészüljön a tökéletes forralt bor! Jagodits Zsuzsa a Frisss Reggel műsorvezetője és Egyed Betti a frisss.hu újságírója úgy gondolta, az ösztöneikre, na meg a tapasztalataikra hagyatkozva szakácskönyv nélkül vágnak neki a melengető nedű elkészítésének.

Az egyik fazékba fehérbort, a másikba vörösbort töltöttünk, mindegyikhez egy kis vizet is adtunk, hogy ne az alkohol párologjon el. Jó adag szegfűszeg, néhány rúd fahéj, két-két kanál méz került beléjük. Végül néhány gerezd hámozott almával bolondítottuk meg az egyébként is illatozó folyékony szőlőt.

Amíg az anyagok dolgoznak, és eggyé olvadnak, javasoljuk a gyümölcs erjedtebb formájának 5 centesekből való fogyasztását, így biztosan kellően kijönnek az ízek majd a bögrés változatból is.

 Fél óra alatt körülbelül el is készültünk a nagy művel. Javasoljuk, a fazékból a poharakba szűrőn át történő teleportálást, így később nem kell még az esti fogmosásnál is a szegfűszeg darabjaival küzdenünk.

Akik édes, meleg italra vágynak, azok kevésbé jó minőségű borból is elkészíthetik a forralt formáját, ám akik egyébként is borosak, azok maradjanak egy jobb fajta szárazabb fajtánál, mert bizony melegen is kijön a különbség. A két fazék elfogyasztása után legalábbis erre jutottunk.

 

Variációk forralt borra!

Az interneten böngészve számtalan receptet találhatunk, néhány a hagyományos szegfűszegen és fahéjon túl javasol még fűszereket.  Íme, néhány, amit érdemes lehet kipróbálni.

A kardamom és a szegfűszeg játékában

7,5 dl száraz, nem túl savas vörösbor

7 dkg cukor

2 rúd fahéj

8 szem szegfűszeg

3 szem szegfűbors

4 szelet citrom

2 szem zöld kardamom

Forrásig melegítjük a fűszereket a borban. Ne forraljuk fel, mert a bor elveszti az aromáját. Ezután beletesszük a citromot, édesítjük, ha még szükséges. Forrón kínáljuk.

A fehérhez narancs, a vöröshöz citrom dukál

Öntsünk egy fazékba 1 liter fehér- vagy vörösbort, adjunk hozzá 10-12 kockacukrot, 8-10 szem szegfűszeget, 6-8 kis darabka fahéjat, 4 keskeny gerezd citromhéjat, és melegítsük legfeljebb 50-60 fokosra, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk állni, hogy a fűszerek kioldódjanak. Azután szűrjük le, és fehérbor esetén 1 narancs, vörösbor esetén 1 citrom kifacsart levét adjuk hozzá, és azon forrón (45-50 C) kínáljuk. Forralni semmi esetre sem szabad, mert az alkohol elillan!

A fahéj és a bors találkozása

1 liter hideg vízbe szórjunk fél maroknyi fahéj+szegfűszeg+őröletlen bors keveréket, valamint (talán) 5 evőkanál cukrot. Hagyjuk egy ideig forrni, hogy a víz fele elpárologjon, és kijöjjön a fűszerek íze. Ezután öntsük bele a bort (1 litert), hagyjuk még egyet rottyanni. Ezzel kész is, az ínyencek adhatnak hozzá  citromlevet is.

közösség

további frisss

lap tetejére