A cukor elterjedéséig a méz volt az egyetlen édesítőszer, melyből tartós szárazsütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században – idézi fel a hazai méztermelés történetét a Wikipédia. A mézeskalács – mivel évente csak egyszer sütjük – sohasem meg ki a divatból. Íme egy alaprecept, amelyet vérmérséklete és ízlése szerint mindenki továbbfejleszthet.
Hozzávalók: ¼ kiló mézhez 3 tojás, 15 deka porcukor, 5 deka margarin és majdnem háromnegyed kiló liszt kell. Plusz valamilyen lazító anyag: szódabikarbóna vagy szalakáli. Én szalakálit használok, vigyázni kell a mennyiséggel, mert amikor először sokat tettem bele, toronymagas mézeskalácsaim lettek, amelyeket világosszürkére fakított az ízén is érezhető ammónium. A feni mennyiséghez elég belőle 20 gramm.
A mézeskalács tipikus karácsonyi ízét az fahéj és szegfűszeg adja. Előbbiből egy evő- utóbbiból viszont csak egy teáskanálnyit adjunk a tésztához. Körültekintően adagoljunk hozzá gyömbért (egy vékony teáskanál), szerecsendiót (négy-öt reszelésnyi). Ha van otthon, ánizs, édeskömény és koriander akkor az is kerülhet bele, de ezekből összesen nem kell több, mint egy teáskanál. (Minden fűszer őrölt formában értendő.) Ízfokozóként három csipet só szükséges. Ha bizonytalanok vagyunk vagy nincs kedvünk/időnk kísérletezni, inkább vegyünk mézeskalács-fűszerkeveréket a boltban.
Ha minden hozzávaló a kezünk alatt van, akkor a vajat és a mézet egy lábosban kis lángon olvasszuk fel. Vigyázzunk, hogy a keverék ne kezdjen el forrni. Egy nagyobb edényben két tojást a fehérjével együtt, a harmadiknak a sárgáját, a porcukrot és a fűszereket meg a szalakálit alaposan összedolgozzuk, majd hozzáöntjük az olvadt vaj-méz keveréket. Újra alaposan összedolgozva, néhány adagban szitálva hozzágyúrjuk a kb. 70 deka lisztet. Ha már alaposan összedolgoztuk az ekkor már ragadós és tömör tésztát, egy edényben letakarjuk és pihentessük egy napig a szobában. Ha a tészta sehogy nem áll össze, tegyünk hozzá még olvasztott margarint.
Másnap jöhet a sütés. Először is kapcsoljuk be a sütőt. Kezünk melegétől a tészta valamelyest meglágyul, így újragyúrhatjuk. Dolgozzunk gyorsan, határozott mozdulatokkal, mert ha sokáig dédelgetjük a tésztát ismét beleragad a kezünk. Kis adagonként, lisztes deszkán nyújtsuk egyenletesen 2 milliméteresre. A formázó eszközünket lisztezzük meg, és szaggassunk. A legpraktikusabb, ha a tepsiben sütőpapírt használunk; a darabokat úgy rakjuk bele, hogy legyen helyük megkelni. A forró sütőbe helyezve néhány perc alatt átsül és kész a finom mézeskalács. Ne ijedjen meg senki, a művelet közben kiáramló kellemetlen, szúrós szagtól, csak dolgozik a szalakáli. Ha fényes felületet szeretnénk, sütés előtt le kell kenni a darabokat egy felvert egész tojással.
A hófehér díszítéshez 1 tojás fehérjéhez 4 deka átszitált porcukrot és néhány csepp citromlevet keverjünk. A porcukor mennyiségével szabályozhatjuk a massza sűrűségét. Ha rajzolni szeretnénk, a kanálról komótosan csorgó massza kell, amit a sarkán kilyukasztott nejlonzacskóval nyomhatunk a kihűlt mézeskalácsokra.
A kommentekben várjuk az Ön variációját vagy tippjeit. Jó étvágyat és boldog Karácsont kívánunk!
A karácsonyi sütemény: mézeskalács
További híreink
Mérföldkőhöz értünk: az első európai ország kitiltotta a belső égésű autókat – már 2025-től
Jövőre már csak elektromos autót lehet forgalomba helyezni. Norvégia világelső lehet a megújuló energiaforrások terjesztésében.
A szupergazdagok új hóbortja: az egészségügyi okosgyűrű
A finn cég növekvő népszerűsége miatt idén több mint kétszeresére nőttek az eladások. A legtehetősebbek számára az okosórák látszólag túl nagyok, így egyre több híresség ujján jelenik meg az Oura okosgyűrűje. ...
Vegyes csapadék, egyre erősebb szél - ilyen lesz az időjárás az ünnepek alatt
Hétfőn az erősen felhős, vagy borult égből az ország déli és középső részén várható havas eső, szitálás, havazás. Tartósabban megmaradó hóra a Mecsekben van esély. +1 és +5 fok között alakul a hőmérséklet. ...
Havonta egy pizza árából kijön a rezsi - Bővül a szombathelyi Újvilág lakópark
Környezettudatos, energiahatékony házak épülnek az Újvilág utcai lakóparkban Szombathelyen. A népszerű környéken most 21 olyan otthon áll megvalósítás előtt, amelynek nemcsak a vételára megfizethető,
Már Veszprémben is tanulhatunk energetikai kezelésekről
Sokan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel az élet könnyebbé tehető. Vannak, akik szívesen meg is tanulnák egy-egy módszer használatát.
Ne ajándékozzunk élő állatot karácsonyra!
Ne ajándékozzunk élő állatot karácsonyra, egy élő állat soha nem lehet impulzív döntés eredménye! - hívta fel a figyelmet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési ...
Mikor érdemes alkalmazni csőáthatás csiszolást?
Az acél megmunkálása során többféle speciális eljárásra van szükség, amelyek biztosítják az anyagok pontos illeszkedését, szilárdságát és esztétikai minőségét. Az egyik ilyen kulcsfontosságú technológia ...
5 őszi lakberendezési tipp a tökéletes bekuckózás élményéhez
Amikor a nyári pörgés után beköszönt a hideg időszak, semmire sem vágyunk jobban annál, mint hogy egy bögre forró teával a kezünkben visszavonuljunk a kellemesen meleg lakásba. Ahhoz, hogy ez az élmény ...
Közlekedési sztrájkok bénítják meg Európát az év végén
Repülőkésésekre és vonatkimaradásokra lehet számítani decemberben és januárban. Európát közlekedési sztrájkok bénítják meg.
Egy állami cég betiltotta a „Boldog karácsonyt!” kifejezést Svédországban
Egy svéd állami vállalat arra kérte dolgozóit, hogy az ünnepi időszakban ne használják a „Boldog karácsonyt!” kifejezést, amit a Svéd Demokraták párt élesen bírált, a svéd hagyományok elárulásának ...
Amatőr síversenyt szerveznek a Normafán a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeinek támogatására
A Magyar Sí Szövetség december 28-án rendezi meg az Aprés Ski Winter Festival keretein belül a Normafa Kupa amatőr jótékonysági síversenyt. A rendezvény során befolyt összeg teljes egészében a Magyar
Virsli- és sertéshúskisokos: a kipróbált hentes a legjobb
Sok fiatal akár már ki is hagyja a virslit a szilveszteri menüből, csökkent is idén a fogyasztás, de a kereslet ilyenkor az év többi részéhez képest valamelyest megemelkedik. A virsli és a sertéshús beszerzésekor ...