Nem irigylésreméltó a vendéglátóhelyek, éttermek, pizzériák helyzete. A veszélyhelyzetben érvényes korlátozások értelmében a hagyományos helyszíni kiszolgálás megszűnt, a túlélés esélyével csak a házhoz szállításra történő átállás kecsegtet, de ez sem olyan egyszerű. Az új helyzet túlkínálatot teremtett, aki tud, elvitelre főz vagy kiszállít, és most hirtelen nagyon sok étterem és pizzázó kínálatából választhatunk. Országszerte látható, hogy számos vendéglátóhely regisztrált az online ételrendelős portálra, hogy így érje el a legtöbb vevőt, de valószínűleg nem lesz szükség ennyi házhoz szállító étteremre. Sőt, szakmai körökben megjelentek az első komolyabb kritikák is az újoncokkal szemben, miszerint rutintalanok a csomagolásban, ami nemcsak a kiszállított étel megjelenésén ront, hanem higiéniai szempontból is aggályos.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei egyébként áprilisban is folyamatosan vizsgálódtak, és legutóbb például Heves megyében, egy pizzakészítést és –házhozszállítást végző cégnél tártak fel súlyos szabálytalanságokat. Talán épp egy ilyen újoncnál, bár a pizzacsomagolás nem bonyolult. Az egység tevékenységét azonnal felfüggesztették. Mint a jelentésből kiderül: több helyiségben pizzásdobozból volt kirakva a mennyezet, ami sem a pára- és penészképződés szempontjából nem szerencsés, sem pedig a takaríthatósága nem biztosított. Szennyezett volt a padozat, az oldalfal, koszosak voltak a hűtőterek, de nem voltak adottak a higiénikus mosogatás és kézfertőtlenítés feltételei sem. Piszkosak voltak a polcok, a gépek, a darálók és reszelők, a földön pedig rágcsálóirtásra használt méreganyagot tartalmazó dobozt találtak.
Feltehetően nem ez az általános, de a kínálat felhígulása után fennáll a veszélye, hogy a gyanútlan éhező rossz helyről rendel. Szerencsére Szombathelyen nagy múltja van a pizzázók és más éttermek ilyesfajta szolgáltatásának, és talán nem kell félnünk hasonló esettől. Mindenesetre nem baj, ha a hely neve régről ismerősen cseng.
kép: nebih.hu