Kihirdették a Magyarország tortája verseny idei győztesét

• 2024. augusztus 01., csütörtök •
A szervezők napokon belül elárulják, hogy mikor és hol lehet majd a finomságot megkóstolni.
Kihirdették a Magyarország tortája verseny idei győztesét

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, hosszas várakozás után pedig kiderült, hogy a hat döntős közül melyik remekmű lett a 2024-es győztes – írja a Mandiner.

A gasztronómiai portál felidézte, hogy az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája lett a befutó. A megmérettetés azóta hagyománnyá, sőt az ország egyik legszínvonalasabb cukrászversenyévé vált. Idén is 31 cukrászati remekművel neveztek a versenyzők, melyek közül a szakmai zsűri hatot választott ki a végső megmérettetésre.

A szakmai zsűri döntése alapján 

a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. 

A második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett. 

A Mákvirágról bővebben alább olvashat:

A cukrász gyermekkorát idézi a nyertes kreáció

Kovács Alfréd alkotásáról a következőképp nyilatkozott: „mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.” 

A Mindmegette összeállításában arra is kitért, hogy az indulóknak, mint minden évben, idén is különböző kritériumoknak kellett megfelelniük.

 A 2024. évi verseny témája a „szuperélelmiszer” volt, 

mellyel a szervezők a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra szeretnék felhívni a figyelmet. Olyan kreatív újdonságokkal lehetett nevezni, amelyeket az alábbi hazai szuperélelmiszernek számító alapanyagok alkotják, a felsoroltak közül legalább kettőt kellett felhasználni.

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró

– sorolták.

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala

közösség

további frisss

lap tetejére