BIRSALMÁS LIBALEVES
Hozzávalók: libaaprólék (szárny, nyak, farhát, zúza ), 3 db sárgarépa, 3 db petrezselyemgyökér, 1 db kisebb karalábé, 1 db kisebb zeller,1/2 csokor petrezselyem,zeller zöld, 4 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma,2 db közepes birsalma,só, bors, sáfrány,3,5 dl tejföl,1 púpozott ek. liszt
A libaaprólékot egy fazékba tesszük és 2,5-3 liter vizet öntünk rá, majd közepes lángon felforraljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a petrezselyemgyökeret elnegyedeljük. A leves tetejéről leszedjük a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a zöldségeket, fokhagymát, vöröshagymát. Beletesszük a borsot, egy kevés sót, majd lefedve kis lángon addig főzzük, amíg a hús jó puha nem lesz. Kivessük belőle a petrezselyemzöldet, hagymát, zeller zöldet. A birsalmákat meghámozzuk, félbe vágjuk kiszedjük a magházát és cikkekre vágjuk, majd a kész húsleveshez adjuk, éppen csak annyi ideig főzzük amíg megpuhul. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levesből egy keveset hozzátesszük, jól kikeverjük, majd a birsalmás húsleveshez adjuk. Néhány percig még forraljuk. Tálaláskor frissen aprított petrezselymet adtam hozzá.
TÖLTÖTT LIBANYAK
Hozzávalók: 1 db libamell darálva, 2 db libanyakról, egészben lefejtett bőr, 1 zsemlye (a hús kb.:1/3-ának megfelelő mennyiség), 3 db tojás, só, bors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, szerecsendió, kevés, friss reszelt gyömbér, kevés őrölt pirospaprika
A sütéshez: 2 fej vöröshagyma, 2 db alma
A libamellről a bőrének a felét és az alatta lévő hájat lefejtjük azért, hogy ne legyen túl zsíros a töltelék, és a húst a maradék bőrös hájjal ledaráljuk. Közben a zsemlét vízbe áztatjuk. A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával, zúzott fokhagymával, szerecsendióval, kevés frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a zsemlyét., jól összedolgozzuk. Ezután beletöltjük a bőrbe, melynek a felső részét egy hústűvel előzőleg összetűztük. Arra vigyázzunk, hogy a nyakat ne töltsük nagyon feszesre, mert sütéskor könnyen megreped. Ha elkészültünk, hústűvel fogjuk össze az alját. Helyezzük egy tepsibe a töltött nyakakat, tegyünk mellé félbevágott vöröshagymákat, almát, öntsünk alá egy kispohár vizet, és fóliával letakarva 150 fokon 50-60 percet süssük, majd állítsuk a sütőt 200 fokra, és pár perc alatt süssük a bőrt pirosra, ropogósra.
NARANCSOS LIBAMELL
Hozzávalók: 1 liba melle, 1 narancs leve, só, bors, kakukkfű; szószhoz: 2 db sárgarépa, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 narancs, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj
A libamellet megmossuk és bőrös részét kockarácsosra irdaljuk. Bedörzsöljük sóval, borssal és szárított kakukkfűvel, majd a bőrös részével lefele, addig sütjük, míg zsírja kisül. Tepsibe tesszük, narancslevet és vizet öntünk rá, és addig pároljuk, míg a hús megpuhul. A szószhoz a sárgarépát roppanósra főzzük, majd karikára vágjuk és a vajon átsütjük. Hozzáadjuk a narancs húsát és a tejszínt. A keményítőt elkavarjuk a narancs levével és behabarjuk vele a szószt. A sültet szeletekre vágjuk, majd szósszal és krumplipürével tálaljuk.
FOKHAGYMÁS-ROZMARINGOS LIBASÜLT
Hozzávalók 6 személyre: 1 db egész liba (kb. 3-4 kg),2 fej fokhagyma,4 ág rozmaring, bors, só
A libát alaposan sózzunk meg és frissen őrölt borssal szórjuk meg. 1 fej fokhagymát aprítsunk fel és kívül és belül alaposan dörzsöljük be a libát. Két rozmaringágat tegyünk a szárnyas belsejébe és kössük össze a lábait. Tegyük bele egy nap tűzálló tepsibe a libát, helyezzünk mellé két ág rozmaringot és vágjunk ketté egy fej fokhagymát és ezt is rakjuk mellé. Fedjük be alufóliával és így süssük alacsony lángon körülbelül 90 percig. Majd takarjuk ki a libát és közepes lángon további 30 percig süssük. Ekkor már csak színt adunk neki. Hagymás tört burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.