Túl azon, hogy fantasztikus édességeket lehet készíteni belőle, a birsalma rendkívül egészséges, ezért érdemes minél többször beiktatni az étrendbe. Nyersen általában nem fogyasztjuk, hiszen nagyon kemény a húsa, és fanyar az íze, de érdemes megpróbálkozni vele, hiszen így hasznosulnak leginkább a benne lévő hasznos anyagok. Azonban akkor sincs ok aggodalomra, ha képtelen vagy megenni a nyers birsalmát, hiszen feldolgozva is valóságos csodaszer – ráadásul a gyümölcs minden része kincs - írja a Ripost.
Természetes gyulladáscsökkentő
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladásgátló és immunerősítő hatása van, a magjából vagy húsából készült kivonat segíthet a bőrgyulladások kezelésében.
Segíti az emésztést
A birsalmalé rendszeres fogyasztása ajánlott a gyomorfekélyben szenvedők számára, hiszen hatékonyan enyhíti a tüneteket. De természetes segítséget nyújt vastagbélgyulladás, hasmenés és székrekedés esetén is: ilyen panaszok esetén érdemes mézzel fogyasztani. Magas rosttartalma miatt az enyhébb emésztési problémákra is hatásos gyógyír.
Felpörgeti a fogyást
Méregtelenítő hatásának köszönhetően serkenti az emésztést, ráadásul nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így diéta alatt is bátran fogyaszthatod.
Jótékony hatása van a szívre
Magas antioxidáns-tartalma miatt semlegesíti a szervezetben található szabad gyököket, emellett pedig jótékony hatása van a szív- és érrendszerre. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívbetegség kialakulásának kockázata, hiszen csökkenti a vér koleszterinszintjét, és az ingadozó vérnyomást is helyrehozza.
Enyhíti a légúti panaszokat
Kutatások is alátámasztják, hogy a birsalmában található anyagok sikeresen veszik fel a küzdelmet a vírusok ellen, így megfázás, vírusos felsőlégúti-megbetegedések esetén érdemes kiegészítő kezelésként fogyasztani.
Stressz ellen is hatásos
Az antioxidánsoknak hála, a birsalma oldja a szorongást, nyugtatja a túlpörgött idegrendszert, így enyhíti a stressz kellemetlen tüneteit.
Forrás: ripost.hu