Idén először jelentet meg Magyarország egészéről étteremlistát a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig Magyarországon csak a budapesti éttermekről közölt minősítést – számolt be a a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-nek. Mint azt felidézték, a francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai kalauznak.
A közlemény emlékeztet arra is, hogy a kiadvány inspektorainak (kritikusainak) kiléte ismeretlen, és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték a legjobb vendéglátóhelyeket, a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint.
A kalauzban szereplő éttermek ötféle minősítést kaphatnak. Azok, amelyeket tányér jelöléssel látnak el, az „ajánlott” kategóriába kerülnek. A Bib Gourmant elismerés ár-érték alapján rangsorolja az éttermeket. Az egycsillagos éttermek a Michelin szerint „kellemes úti kitérőnek” bizonyulnak és kiváló fogásokkal büszkélkednek. A kétcsillagosak már hosszabb kitérőt is megérnek, a három csillagosak pedig akár egy külön utazást is megérnek.
Farkas Richárdot arról faggattuk, milyen várakozással áll az őriszentpéteri étterem személyzete a csütörtök este előtt. A Pajta Bisztró séfje elmondta, jóslatokba nem szeretne bocsátkozni, ám hozzátette: nagyon hosszadalmas, de sikeres időszakon vannak túl. - Amit elképzeltünk, azt a jelenlegi tudásunkhoz képest maximálisan tudtuk biztosítani a vendégeinknek. Ennek tükrében lehet esélyünk arra, hogy a holnapi gálán jól szerepeljünk – fogalmazta meg a séf. Úgy gondolja, a kiadvány megjelenése – eredménytől függetlenül – hatalmas előrelépést hozhat mind a magyar gasztronómia, mind a Pajta életében, de az ország és a vidék turizmusára is pozitív hatással lehet.
- Volt már szerencsém több Michelin-csillagos séffel főzni, akikkel sokat beszélgettem arról, mit jelent egy ilyen csillag megszerzése. Ez hosszú időre előreláthatólag egy biztos üzleti működés jelent azáltal, hogy az étterem a figyelem középpontjába kerül. Az utóbbi hányattatott időszak után fontos az ilyen jellegű, hosszú távú stabilitás – jegyezte meg.
Pammer István, a Vas Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara szakértője elmondta: hatalmas elismerés és legalább akkora munka a Michelin étteremkalauzába bekerülni. - A mai viszonyok között még inkább rangja lehet az elismerésnek, hiszen sok egység a bezárás szélén áll. Ilyen körülmények között odafigyelni arra, hogy mindent a maximális tudásukat beleadva, a hibákat kiküszöbölve csináljanak, még nehezebb – vélekedik.
Forrás: vaol.hu