A lencse hivatalosan is a legmenőbb hüvelyes

szponzorált tartalom (x) • 2021. november 24., szerda •
Az afrikai, indiai és számos európai kultúrában a hüvelyesek megannyi étel alapanyagai. A lencse pedig talán az egyik legegészségesebb, illetve az egyik leginkább háziasított növény közülük - az emberi fogyasztása ie. 13.000-ig nyúlik vissza. De mi is történik a szervezetünkkel pontosan, ha rendszeresen eszünk lencsét?
A lencse hivatalosan is a legmenőbb hüvelyes

Javul a bélrendszer egészsége

Mivel a lencse kiváló forrása a rezisztens keményítőknek és rostoknak, segíthet helyrehozni a bélflóránkat. A mikrobióma pedig kommunikál az aggyal, így a bél-agy kapcsolat még fontosabb mindennapi egészségünk szempontjából. 

Az olyan ételek fogyasztása, mint a lencse, táplálja a jó mikrobákat, amelyek támogatják általános egészségünket, beleértve a mentális jóllétet, a hormonális egészséget és az immunitást.

Megvéd a cukorbetegségtől

Mivel az anyagcsere-betegségek, mint például a 2-es típusú diabétesz egyre elterjedtebb, ezért fontos lenne tudnunk, hogy a lencse étrendünkbe való beépítésével ez az egészségügyi probléma elkerülhető lenne. Tanulmányok kimutatták ugyanis, hogy ez a hüvelyes javíthatja a vércukor-, lipid- és lipoprotein-anyagcserét cukorbetegeknél és egészségeseknél is. 

Kiegyensúlyozza a makrókat

Egy diéta sikerességét nem csak a kalória mennyisége, hanem annak a minősége és a makrotápanyag-beli összetétele garantálja. Ezek a rejtélyes makrók pedig nem mások, mint a fehérje, a zsír, a szénhidrát és a víz, de ugye evidens, hogy ennek a kalóriaértékével normális esetben nem kell számolni. A jó hír pedig az, hogy a lencse tökéletes forrása ezeknek, mivel egy csésze belőle 18 g fehérjét és 15 g rostot tartalmaz.

Javítja az emésztőrendszert

A magas rosttartalomnak köszönhetően a lencse megkönnyíti az emésztőrendszer normális működését. Továbbá csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vércukorszintet, és ennek jóvoltából nagy segítséget jelenthet a fogyásban és a betegségek megelőzésében.

Összességében a lencse remek kiegészítője lehet az étrendnek, azonban most jön a DE. Van egy hátrányuk, amelyet figyelembe kell venni. Ha korábban kisebb mennyiséget fogyasztottunk belőle, akkor előfordulhat, hogy puffadást okozhat. Hogy miért? Nos, ez a hüvelyes a szervezet számára feldolgozhatatlan szénhidrátokat tartalmaz, amelyek nem szívódnak fel teljesen a vékonybélben. A bélbaktériumok pedig, amikor ezeket erjesztik, akkor bélgázt termelnek, és emiatt érezhetjük úgy magunkat, mint a pezsgős üveg, ami éppen ki akar pukkanni. 

Tehát napi 1/2 csésze mennyiség helyett hagyjuk, hogy szervezetünk fokozatosan hozzászokjon. Kezdjünk például egy evőkanálnyi mennyiséggel a következő salátánkon, vagy próbáljuk ki az activé Fibershake receptjét, amivel mi is el tudjuk készíteni otthon, a saját bélflórabarát rost- és fehérjedús fűszeres, indiai lencse curry egytálételünket, ami ráadásul vegán is! Kevesebb mint egy óra alatt elkészül, nem igényel nagy koszolást a konyhában, olcsó, és legutolsó sorban pedig elképesztő színek és igazi ízorgia figyelhető meg egyetlen tálban - kell ennél több?

közösség

további frisss

lap tetejére