Az Állami Egészségügyi Alapellátó Központ hirdette meg azt az akciót, melynek a „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban” címet adták. A roadshow 12. állomása a szombathelyi Markusovszky-kórház volt, ahol a vendégek természetesen a konyhában tekinthették meg az a bemutatót, melynek keretében egy olyan menüsort főztek meg, mely minden szigorú előírásnak megfelelt, ugyanakkor rendkívül ízletes is volt.
Nálunk havonta 26.500 „élelmezési nap” van. Ennek darabonkénti költsége 1395 forint+ÁFA. Ebből a nyersanyagra 550 forint+ÁFA jut. Gyakorlatilag ilyen összegből kell kihozni egy-egy beteg napi élelmezését. Természetesen figyelembe kell vennünk a különböző diétákat is – fogalmazott prof. dr. Nagy Lajos igazgató főorvos.
A bemutató menü zöldséglevesből, valamint bakonyi tokányból és rizs köretből állt. A meghívott vendégek rendkívül ízletesnek találták az ételt, melyet ezen a napon a kórházban gyógyuló betegek is megkóstolhattak, elfogyaszthattak.
A betegétkeztetés nem a kulináris élvezetek szinonimája. Itt természetesen nem lazacot szolgálnak fel, mint mondjuk a Gundelben. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy ízletes ételeket fogyaszthassanak a betegek, mivel ez nagyban meghatározza a hangulatukat, kedélyállapotukat. Saját példámból tudom, hogy a kórházban fekvők számára az egyik leglényegesebb kérdés az, hogy mi lesz reggelire, ebédre és vacsorára. Ezért is tartom ezt az országos akciót remek kezdeményezésnek – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő.
A szombathelyi rendezvényen részt vett Puskás Tivadar is, aki természetesen orvosi szempontok alapján formált véleményt.
A betegétkeztetés a terápia része. Itt nagyon szigorúan figyelembe kell venni azt, hogy kinek milyen táplálékra van szüksége gyógyulása érdekében. Persze ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy az étel finom, ízletes legyen – adott hangot véleményének a vasi megyeszékhely polgármestere.