Az ünnepek közeledtével még azok is elkezdenek vadászni a süti receptekre, akik egyébként nem is édesszájúak. Bárhogy is vesszük, a karácsonyi menüt a desszert koronázza meg, és szerencsére a bejglin túl is van élet. Megkérdeztük a szombathelyi csajokat, hogy milyen édességgel készülnek.
Hókifli
Zsófi - mint mondja - nem egy konyhatündér, inkább az egyszerű megoldásokra voksol. Ráadásul, amikor hatalmas vendégsereggel kell „megküzdenie”, akkor marad a „gyorsan, sokat, finoman” mottó...
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 doboz tejföl
- 250 g vaj
- egy csipet só
- szilvalekvár
- vaníliás porcukor
A tészta elkészítése egyáltalán nem bonyolult, dolgozd össze a lisztet, a tejfölt, a vajat egy csipet sóval és márt mehet is a hűtőbe pihenni. Másnap nyújtsd vékonyra, szaggass belőle köröket. Ezeket töltsd meg a lekvárral, és tekerd fel. Ezután helyezd el őket a forró sütőben és süsd őket halványbarnára. Ha kész, akkor még melegen forgasd át a kifliket porcukorban.
Fotó:receptnaplo.blogspot.hu
Narancsos süti
Ki ne vágyna télen a narancs és fahéj csodálatos illatára? Ha te is odavagy érte, akkor Adrienn tippjét imádni fogod!
Hozzávalók (7 darab) félgömbhöz:
- 140 g puha vaj
- 200 g liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 6 evőkanál tej
- 1 narancs reszelt héja
A süti tetejére:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 kávéskanál étolaj
Az olvadt vajat, a tojást, a tejet, a narancshéjat és a cukrot tedd egy tálba és robotgéppel keverd simára. Ha ezzel megvagy, akkor add hozzá a lisztet és a sütőport és az így kapott masszát adagold egy félkör alakú sütőformába, úgy, hogy kábé a háromnegyedéig érjen. Ezután tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 20-25 percig. Bár a teteje kicsit kezd majd pirulni, érdemes tűpróbával is tesztelni, hogy a belseje is megsült-e. Ha kész, vedd ki és várj addig, amíg teljesen kihűl. Ezt követően óvatosan vedd ki a formából a félgömböket, ha szükséges vágd egyenesre a talpukat. A következő lépés az étcsoki megolvasztása, amihez hozzákeverünk egy kevés olajat, majd ezzel bevonjuk a sütiket. A legegyszerűbb, az ha egy nagy kanálnyi csokit a közepe felett ráengedsz, így minden irányban egyenletesen csorog. Végül tedd egy kicsit a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.
Zserbógolyó
Szandra kedvencét neked találták ki, ha imádod a klasszikus karácsonyi desszerteket, de közben egy kis újdonságot is vinnél a nasiba.
Hozzávalók:
- 15 dkg kekszmorzsa
- 10 dkg darált dió
- 17 dkg sűrű őszibaracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
- 3 dkg darált dió (díszítéshez)
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Forgasd össze a kekszet és a diót, és adj annyi lekvárt hozzá, hogy formálható legyen az állaga. Ezután formálj belőle diónyi golyókat, amiket rakosgass sütőpapíros tálcára. Ha ez megvan, akkor tedd be a golyókat a hűtőbe, hogy jól megdermedjenek. Gőz felett olvaszd meg a csoki háromnegyedét és az olajat, majd vedd le a gőzről, és add hozzá a maradék csokit, amit kevergetve oldj fel benne. A lehűlt golyókat rakd egy villára, és óvatosan kanalazd rá az olvadt csokit. Végül díszítésként szórj rá egy csipetnyi darált diót, tedd őket hidegre, hogy a csoki megszilárduljon rajtuk.
Fotó.halasihir.hu
Mézes krémes pohárban
Egy újabb formabontó recept, ezúttal Dorinától. Hamar megvan, és tutira nem bírjátok majd abbahagyni a kanalazást!
Hozzávalók:
- 1 adag házi puding
- 8 evőkanál baracklekvár
- 8 dkg kekszdara
- 4-5 kocka étcsoki
Folyass a poharak aljára 1-2 evőkanál baracklekvárt, szórj rá kekszdarát, végül tegyél rá pudingréteget. A tetejére szórj reszelt étcsokit.
(A receptet egyébként itt is megtaláltuk egy kicsit bonolultabb verzióban. )