Ünnepek alatt a nehéz ételek, az alkohol és a stressz együttes hatásától könnyen gyomorbántalmaink lehetnek. De hogyan előzhető meg a baj úgy, hogy közben nem kelljen teljesen lemondanunk a finom falatokról?
Gyomorégés
Ezt elsősorban a zsíros ételek váltják ki, amik növelik a reflux kialakulását is. Ezt úgy kerülheted el, ha nem tömöd teljesen tele magad és minél kevesebb alkoholt fogyasztasz. Sokat segíthet az is, ha minden étkezés után pihensz 30 percet. Bármekkora a kísértés, este 8 után hanyagold a falatozást.
Fotó: life.hu
Puffadás
A puffadást a szénsavas italok, a káposzta, az aszalt gyümölcsök, a élesztőt, cukrot tartalmazó ételek váltják ki. Hogy megelőzd a kellemetlen érzést, mértékkel fogyaszd ezeket a finomságokat és lehetőleg csak buborékmentes vizet igyál.
Székrekedés
Ha elegendő folyadékot és rostot fogyasztasz, akkor az emésztésed is a megfelelő ritmusban zajlik. Minden étkezésnél alaposan rágj meg minden falatot, igyál 1-2 pohár vizet, egyél egy kis zöldséget és tegyél egy rövid sétát. Ha ez sem segít, akkor előkerülhet a hashajtó.