Sajtos falatkák
Nagyon egyszerűen elkészíthető, és senki sem fog tudni ellenállni neki! Nem kell hozzá más, mint szikkadt kenyér, 5 dkg vaj, 10-10 dkg reszelhető sima és füstölt sajt, pirospaprika és őrölt bors. A sok sonka mellett biztosan a vendégek is díjazni fogják a könnyedebb falatokat.
Elkészítés
A kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval szúrjon ki kb. 25 darab vékony korongot. Vajazza ki a sütőlapot, erre tegye rá a kenyértallérokat, majd olvasztott vajjal kenje meg őket. A sajtokat reszelje le, a füstöltet ízesítse pirospaprikával, a simát őrölt borssal. A megvajazott korongokat szórja meg sajttal, és forró sütőben süsse őket pirosra. Még forrón, fogpiszkálóra tűzve tálalja.
Prágai sonkatekercs
Nem igényel húsz percnél több ráfordítást, mégis tökéletes vendégváró. Nyugodtan elkészíthetjük előre, hisz a hűtőben eláll, és amilyen egészséges, olyan guszta is.
Ha van a spájzban legalább 12 dkg prágai sonkánk egyben, 1-2 ág száraz zellerünk, 5 retekünk, 2 sós uborkánk akkor neki is láthatunk a Prágai sonkatekercseknek. Ezeken kívül ugyanis csak 2 kanál majonézre, sóra , őrölt borsra, 20 dkg szeletelt karaván sajtra és egy csokor metélőhagymára lesz szükségünk.
Elkészítés
A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Töltött tojás melegen
Ha Húsvét, akkor már tojás. Ebben a formájában magában is laktató és finom étel. A locsolók is biztosan örülni fognak neki a kupicák után.
Hozzávalók: 8 tojás, 4 dkg vaj, 2 zsemle, 1 csipetnyi törött bors, só, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítsuk és félbevágjuk. A tojássárgáját vajjal áttörjük és jól összedolgozzuk az előzőleg beáztatott, kinyomkodott zsemlékkel, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tojásfehérjéket megtöltjük a zsemlés töltelékkel, kivajazott tűzálló tálba tesszük, tejföllel meglocsoljuk és meghintjük zsemlemorzsával. A sütőben pirosra sütjük. Ha lehet, forrón tálaljuk.