Van aki jegesen szereti - Jegeskávét teszteltünk a városban

FE • 2012. május 12., szombat •
Ki a szénsavas üdítőhöz, ki a fagylalthoz, ki a habos alkoholos folyékony kenyérhez, ki pedig a jegeskávéhoz nyúl, ha egy fülledt nyári napon le akarja magát hűteni. Belülről. Íme egy újabb teszt. A legjobb jegeskávét kerestük Szombathelyen. Hogy megtaláltuk-e, az is kiderül.
Van aki jegesen szereti - Jegeskávét teszteltünk a városban

Szép szakma az újságírás, pláne ha az ember lányát azzal a feladattal bízzák meg, hogy fagyi tesztet vagy esetleg jegeskávé tesztet csináljon a városban. Okulva a vanília fagyis kalandon, ezúttal segítséget kértem az ízlelésben. Méghozzá a Frisss FM reggeli műsorának, a Frisss reggel-duplán jó házigazdáit. Jagodits Zsuzsát és Borsodi Zolit.

Körutunk első állomása egy Kálvária utca környéki kávézó teraszára vezet. Kehelyben kapjuk a hűsítő finomságot. Belekanalazunk a csokival megrajzolt tejszínhabba. Mondhatjuk mennyei íze van. A kávé a tej és a fagylalt egyszerre izgatja ízlelőbimbóinkat. 660 forintért.

A  mozi felé vesszük az irányt. Helyet foglalunk, kérünk, kapunk. A látvány alapján először azt találgatjuk - Biztosan jól értette a felszolgáló? Jeges kávét kértünk, nem somlói galuskát.-  Nagyon gusztusos, ám a színes cukorkák és a papírnapernyő számunkra már kicsit túlzás. De mit számít ez, ízlelni jöttünk. Kanalazunk. Finom is, míg le nem érünk a pohár aljára, ahol is találkozunk néhány jégdarabkával. Kicsit illúzióromboló.  790 forintot fizetünk.

 

Tovább indulunk a Fő tér irányába. Ekkor még nem is sejtjük, hogy a jegeskávé Kánaánba érkezünk. Naívan ülünk le a Fő térre kipakolt székekre. Jegeskávét kérünk – hangzik a rendelés. Majd jön a válasz: Milyet? Mert, hogy itt van: cafe lattés, cappucinós, moccacinós, csokis, fehér csokis, banánszirupos. Három, négy és öt decis, 730 és 870 forint között. Ezúttal mi a hagyományos változatra vagyunk kíváncsiak, úgyhogy egy sima jegeset és egy fagyisat kérünk. Ízlésesek, finomak, ám fizetésnél kicsit vicsorgunk, de a legjobbat keressük. Megéri.

 

A Fő tér másik felébe igyekszünk. Sokan vannak, meleg az idő. Rendelünk egy sima jegeskávét, és egyet, amit a felszolgáló fantáziájára bízunk, mert, hogy itt így is lehet: sziruppal ízesített jegeskávét inni. Természetesen némi többletköltségért. Az alap itt 790 forint a szirupos 150 forinttal több. Ittunk már jobbat, állapítja meg a társaság. Egyszer elmegy- fűzi hozzá valaki, már akit nem zavar, hogy  kávézacc darabkák úszkálnak a pohár alján. Jó tanács: képzeljük azt, hogy azok vaníliadarabkák! Sokat segít.

Koffeintől túlpörögve, indulunk tovább a zeneiskola felé az egyik kávézóba. Itt még nincs jegeskávé, de nem adjuk fel: jeges, kávés italt akarunk inni, szóval kapunk frappét, amely egy tejszínhabbal, jéggel és kávéval turmixolt ital. A miénk azért is különleges mert, egy kis karamell öntetet is csepegtetnek bele. Ráadásul amellett, hogy finom és hűsítő, még költségkímélő is. 440 forint egy adag.

 

 

Ha azonban valaki szeretné a világ legjobb jegeskávéját  kifejleszteni, akkor íme egykis segítség hozzá. 

Jegeskávé alaprecept:

Hozzávalók:

személyenként:

1 gombóc vaníliafagylalt

1 dl kávé

csipetnyi kakaópor

fahéj

Elkészítés: A hideg kávéhoz adjunk egy kanálnyi fagylaltot. Szórjuk meg kakaóporral, díszítsük csipetnyi őrölt fahéjjal.

Mi meg reménykedünk, hogy legközelebb konditermet tesztelhetünk, vagy egy szombathelyi salátáspultot, mert az utóbbi két hétben bizony nem volt hiány kalóriában.

közösség

további frisss

lap tetejére