Van, aki egész évben tervezgeti az ünnepi menüt, van, aki aznap találja ki. Egy biztos: a sütemény sem hiányozhat az asztalról. Mézeskalácsot már sütöttünk, most a „kevésbé elállós” fajtákból válogatunk néhányat.
Odabent attól még havazhat
Hogy fehér lesz-e az idei karácsony, az még erősen kétséges, de némi praktikával otthonába beköltöztetheti a fehér csodát: süssön hólabdát! Kicsit időigényes, de nagyon finom és mutatós sütemény. A tésztájához nem kell más, mint 40 dkg porcukor, 8 evőkanál forró víz , 8 tojás , 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor és 2 evőkanál kakaó. A krémhez készítsünk elő még fél liter tejet, 5 evőkanál lisztet, 25 dkg vajat, valamint 20 dkg porcukrot.
A porcukrot kikavarjuk a forró vízzel, egyenként hozzáadva a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaót, majd a cukros masszához adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habot. Zsírozott tepsibe simítjuk, és mint a piskótát, tűpróbáig sütjük.
Krém: A tejből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük, majd hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart vajat. A tésztát két lapba vágjuk, majd egy fánkszúróval korongokat szúrunk belőle. Kettőt-kettőt a krémmel összeragasztunk, majd bevonjuk a krémmel, és kókuszreszelékbe forgatjuk. A tetejére készítsünk tortabevonóból csokit, azzal az igazi!
Nagymamáink konyhájában a titok
Régen talán nem is volt olyan ünnepi asztal, amiről hiányzott volna a diós torta. Formája ünnepi hangulatot idéz, alapanyaga pedig kifejezetten késő őszi, téli termés. Készítsen most is, meglátja, családja és vendégei hálásak lesznek érte!
A lapokhoz vegyen 7egész tojást, 7 kanál cukrot, 7 kanál darált diót, 4 kanál morzsát, a krémhez pedig 20 dkg vajat, 5 kanál tejet, 8 kanál darált diót, 1 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot.
Elkészítése a következő: a tortalaphoz az egész tojásokat mély tálba ütjük, és a cukorral habverővel (mixerrel, robotgéppel) kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a mennyiség háromszorosára nőtt, és annyira kemény, hogy nehezen hullik le a habverőről. Ez fontos, mert ha lágy marad, sütés közben a lap összeesik és nedves lesz. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a 7 kanál darált diót és a 4 kanál morzsát, lazán kavargatva. Zsírozott-lisztezett 24 cm-es átmérőjű sütőformába vagy 2 literes lábasba öntjük, és lassú tűznél megsütjük - ez kb. 25 perc. Mikor elválik az edény falától, akkor jó. Hagyjuk kihűlni, majd éles késsel 3 lapot vágunk belőle. A lapokat egy kissé meglocsoljuk langyos vízben felolvasztott cukorral: 1 dl vízhez 2 kanál cukrot keverünk. A krémhez a diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a tojássárgáját jól elkavarjuk, és lassú tűzön péppé főzzük. Ha talán összemegy vagy túl lágyra sikerül, pótoljuk még 1-2 kanál darált dióval. Hűlni tesszük. A vajat egymagában habosra kavarjuk, majd a jól kihűlt péppel simára dolgozzuk. A tortalapokat megkenjük, majd bevonjuk a krémmel, és ízlés szerint díszítjük.
Gesztenye, a tél biztos befutója
Ha valami különlegesebb süteményt szeretne, válassza alapanyagnak a gesztenyét! Illata és íze összetéveszthetetlen, így a belőle készült finomságokkal sem kell majd szégyenkeznie. Ha mindezt még tejszínnel is megspékeli, biztos a siker!
Hozzávalók:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg darált keksz
- 10 dkg Rama margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 dl rum
- A krémhez:
- 3 csomag vaníliás puding
- 9 dl tej
- kevés cukor
- 15 dkg Rama margarin
- 20 dkg porcukor
- babapiskóta
- 5 dl tejszín
Elkészítés: A gesztenyemasszát, a darált kekszet, a margarint, a porcukrot és a rumot összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyomkodjuk. A krémhez a margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd az előzőleg megfőzött és kihűtött pudinggal összekeverjük, felét rákenjük a gesztenyére. A krémre rakjuk a rumos tejbe áztatott babapiskótát, majd a krém másik felével befedjük. Végül a tejszint jól felverjük, és rákenjük a tetejére. Hűtőszekrénybe rakjuk 1-2 órára.