Vendégváró szőlős camembert
Hozzávalók: 1 hosszú bagett, 20 dkg camembert, 1 fürt szőlő, áfonyalekvár
Elkészítés: A bagettet felkarikázzuk, és sütőben megpirítjuk. Míg meleg, bőségesen megkenjük áfonyalekvárral, és ráhelyezzük a felszeletelt camembert sajtot. A tetejére 1-1 félbevágott nagy szemű szőlőt teszünk - látványosabb, ha fehér és piros szeműt is. Végül a stabilitás érdekében átszúrjuk egy fogvájóval.
Mézes szőlőkrémleves
Hozzávalók: 50 dkg fehér szőlő, 15 dkg kék szőlő, 3 dl víz vagy must, 2 dl hideg tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint.
Elkészítése: A vizet vagy mustot felforraljuk, beledobjuk a fehérszőlőszemeket, és addig főzzük, amíg a szőlő színt nem vált, illetve a héja meg nem repedezik (pár perc). Ezalatt a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, felengedjük a hideg tejjel, és kavargatva besűrítjük. A megfőtt szőlőt leturmixoljuk, majd a levet szitán átszűrve a fehérmártáshoz adjuk, és elkeverjük. Felforraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sóval, citromlével és mézzel ízesítjük, majd néhány perc alatt kiforraljuk. A kék szőlőt jól megmossuk, a szemeket félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, és ezzel tálaljuk a jól behűtött krémlevest.
Szőlősaláta
Hozzávalók: 1 fürt szőlő, néhány levél saláta, 1/2 kígyóuborka apróra vágva, 1/4 lila hagyma apróra vágva, egy marék olajbogyó, 1 evőkanál szőlőmagolaj, 1 kiskanál balzsamecet.
Elkészítés: A szőlőt megmossuk, leszemezzük - ha nagyon nagy szemű, a szemeket félbevághatjuk -, a zöldségeket felszeleteljük, az olajbogyót félbevágjuk, aztán e hozzávalókat összekeverjük. Meglocsoljuk a szőlőmagolajjal és a balzsamecettel, s már kész is van. Pirítóssal kínálhatjuk.
Kókuszos szőlőtorta
Hozzávalók: 200 g hideg vaj, 200 g porcukor, 3 db egész tojás, 3 evőkanál citromlé, 180 g liszt, 80 g kókuszreszelék, fél teáskanál sütőpor, 2 fürt szőlő
Elkészítés: Először is a szőlőt megmossuk és leszemezzük. Ezután a vajat a porcukorral és a tojásokkal alaposan habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a citromlevet is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kókuszreszelékkel, majd az egészet apránként a tojásos masszához adjuk- így az egészet homogén masszává keverjük. Kivajazott, kilisztezett torta, vagy pite formába öntjük és belesimítjuk a masszát. Ezután rátesszük a szőlőszemeket – nem kell belenyomni, mert a tészta megemelkedik. 180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Szőlős-almás kalácspuding
Hozzávalók: 20 dkg szőlő, 20 dkg alma,10 dkg cukor vagy méz, 1 csipet őrölt fahéj, 8 dkg darált dió, vagy mandula, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg kalács,1 tojássárgája,1-1,5 dl langyos tej, 4 dkg vaj.
Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, majd vékonyra felszeleteljük. A szeletelt almát lábasba tesszük a cukorral, vagy mézzel, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor már puha, de még nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, és a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű és 6-7 cm mély hőálló tálat kikenünk vajjal. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a tojások sárgáját a langyos tejjel és a vajjal. A kalácsszeleteket megmártjuk ebben a tojásos tejben, majd kibéleljük vele a formát. Beleöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben készre sütjük (40-45 perc). Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Melegen szeleteljük az asztalnál. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.