Az ország tortáját a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezésében választja ki a zsűri, a szavazás több fordulón keresztül zajlik. Az idén a milotai mézes grillázstorta, cukormentes kategóriában pedig a ribizlihabos-almás réteges lett a befutó.
Mi az előbbit kóstoltuk meg. Kezdjük ott, hogy már a színvilága elragadó: a sárgától a barnáig hat rétegben, hat féle színben pompázik. Megnyugtató egységet sugall, ami tartalmában is visszaköszön. A rétegek egyenként sok jóval nem kecsegtetnek, de egyben különleges és finom. A legjobban a dió dominál, de jól kiéreztük belőle a karamell és a grillázs ízét, és mintha még a citrom is keveredett volna velük.
A torta kétféle, dió- és grillázsdarabokat tartalmazó piskótalapból, kétféle krémből - az egyik virágmézes, a másik diós - és egy roppanós, diós rétegből áll. A tetején karamellbevonat és narancsos grillázsív.
Abszolút jól szelhető, az állagát is rendben találtuk és a hatás sem maradt el. Egyetlen hátulütője-, már ha annak lehet nevezni-, hogy nagyon édes. Ezért csak kis szeletekben adagolva ajánljuk.