Meggyes piskóta
Hozzávalók (6 főre)
4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sütőpor
10 ek forró víz
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra (légkeverésen). A meggy levét lecsöpögtetjük.
-
A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverő segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
-
Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.
-
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
-
160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).
Gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény
Hozzávalók:
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg házilag darált porcukor
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
4 tojás
15-20 dkg meggy
1 csapott kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
Gyors joghurtos-meggyes sütemény
Hozzávalók 4 főre
-
4 tojás
-
1 pohár gyümölcsös joghurt
-
1 joghurtos pohár olaj
-
2 joghurtos pohár kristálycukor
-
3 joghurtos pohár finomliszt
-
1 cs sütőpor
-
magozott meggy (ízlés szerint)
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
-
A tepsit (kb. 20x25-öset) kivajazzuk, kilisztezzük.
-
A meggy kivételével az összes hozzávalót jól elkeverjük.
-
A tepsibe öntjük a masszát.
-
A tetejét bőven megszórjuk a magozott meggyel.
-
Forró sütőben (200 fok) tűpróbáig sütjük. (kb. 40 perc)
-
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Meggyes pite
Hozzávalók:
-
2 tojás
-
40 dkg liszt
-
2 dl tejföl
-
1 csomag sütőpor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
20 dkg porcukor
-
15 dkg margarin
-
csipet só
-
30 dkg meggy
Elkészítés:
A leszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, a vaníliás cukrot, a porcukrot, ráöntjük a tejfölt, az egész tojásokat, majd a felolvasztott vajat. Az egészet turmixgéppel alaposan összekeverjük. Lágy tésztát kapunk, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe öntünk. A tetejét lesimítjuk és rászórjuk a kimagozott, lecsepegtetett meggyet. 170 fokra melegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Meggyes pite tipp! A kész meggyes pitét ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk hülni pár percet a sütő félig nyitott ajtaja mellett. A meggyes pitét tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Meggyes pite elkészítése 20 perc + 40 perc sütés.
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
- fél tkanál őrölt fahéj
- 10 dkg meggy
- 15 dkg puha Rama
- 15 dkg cukor
- fél teáskanál vanília aroma
- 2 tojás
- 12 dkg liszt
- 1 citrom
- 3 dkg darált mák
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál tej
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet a sütőporral, a mákkal és a fahéjjal összekeverjük. A Ramát habosra keverjük a cukorral, vanília aromával, majd hozzáadjuk a tojásokat. Az egészet a lisztes masszához keverjük. Beletesszük a citrom héját és hozzáadjuk a tejet is. A tepsit kibéleljük muffin papírral, belekanalazzuk a masszát, és mindegyik tetejére 1 szem meggyet teszünk, enyhén belenyomjuk. Kb. 20 perc alatt megsül.
Jó étvágyat kívánunk!