Bolti beszerzésre vár a szalma-alap, a szalag, és a drót. Ágakat a kertből, tobozokat, és egyéb terméseket a díszítéshez pedig az erdőből szerezhetünk. Fenyő, tuja, babér éppoly jó – ízlés dolga, kinek mi tetszik.
Mikor nekiláttam a cikk megírásának kicsit aggódtam, hogy nekem kell elkészítenem majd a koszorút, de Mohácsi Krisztina, a Valentin Virágüzlet virágkötője segítségemre volt ebben. Lépésről lépésre bemutatta, egy egyszerűbb koszorú elkészítését.
Az ágakat gallyaira szedjük, hogy jól kezelhető 10-15 centis darabokat kapjunk. A különböző zöldeket kombinálhatjuk is, ettől csak szebb lesz. Beborítjuk a szalma alapot, és folyamatosan körbe haladva dróttal rákötjük.
Ezután jön a „kihegyezés”. Három ágat, háromszög formára felteszünk, és szintén oda tesszük.
Majd ebbe a háromszög alapú ágyba kezdjük el beleszúrni a feldrótozott tobozokat, és más terméseket, valamint a szalagot. Csak a fantáziánk szab határt.
Az ügyes kezűek akár lakkozhatják, vagy színezhetik is ezeket az apró díszeket, bár idén inkább a pasztell színek divatja van.
Alapot készíthetnek akár a toboz pikkelyeiből is, egyenként feltűzdelve az alapra – bár ez eléggé időigényes!
Egy koszorú elkészítése házilag nagyjából egy órát vesz igénybe. De ha figyelembe vesszük, hogy így kevesebb, mint ezer forintból megúszhatjuk a dolgot, én azt mondom érdemes.