Legyen szalagos!
A klasszikus fánk hozzávalói: 30 dkg liszt, 4 tojássárgája, 5 dkg vaj, másfél dkg élesztő, másfél dl tej, 4 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, kevés citromhéj, kevés só és 5 dl olaj
A tejben felfuttatjuk élesztőt, tojássárgáját kikeverjük egy kanál cukorral, majd hozzá öntjük a rumot, és bele reszeljük a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk. Ezután felolvasszuk a vajat, és apránként hozzá adjuk a masszához, és fakanállal jól kikeverjük a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, kicsit lelisztezzük, és ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszúrjuk. Lisztezett ruhán így hagyjuk tovább kelni. Ezután az ujjal kicsit benyomjuk a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süstjük. Amikor megpirult, megfordítjuk és már fedő nélkül készre sütjük. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral, és kínáljunk hozzá finom baracklekvárt.
Farsangi fánk túróval töltve
Hasonló alapanyagokból és elven készül, mint az előző ajánlatunk, de a túrótól egyszerre pikánsabb és laktatóbb! Magában is kitűnő fogás! Nem kell hozzá más, mint 60 dkg liszt, 5 dl tej, 6 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor a hintéshez, 3 tojás sárgája, só, 3 cl rum. Továbbá a töltelékhez szükségünk lesz 50 dkg túróra, 2 tojásra, 10-15 dkg cukorra, mazsolára, és egy kis citromhéjra.
Nem kell mást tennünk, mint az élesztőt 1 dl cukrozott tejben felfuttatni, és a liszttel, 4 dl tejjel, a cukorral, 3 tojás sárgájával közepesen kemény tésztává kevernünk. Közben hozzáadjuk a rumot és az olvasztott vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a táltól el nem válik a tészta, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
A töltelékhez a túrót, tojást, cukrot, mazsolát, citromhéjat összekeverjük. Teáskanálnyi túrót teszünk a fánkok egyik felébe, majd a másik felét ráborítjuk (olyan lesz, mint a félhold). Nem túl forró olajban sütjük fedő alatt. Ha pirul, a másik oldalára fordítjuk, de azt már fedő nélkül sütjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük.
Nyokkó
Ez a kelt krumplis fánk nem tartozik a tradicionális farsangi étkek közé, de legalább olyan finom, mint édes társai. Leves mellé szerintünk tökéletes, és az elkészítése is jóval egyszerűbb!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonya
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dl tej
- olaj a sütéshez
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a felfutott kovászt, beletesszük a főtt és áttört burgonyát, az 1 evőkanál sót, az olajat, és langyos tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Ha a tészta jól megkelt, pici golyókat formálunk. Forró olajban sütjük.
Csörögefánk
Sokan ezt a fajta fánkot készítik farsangkor. A legnagyobb különbség e között az, hogy nyújtjuk, és nem dagasztjuk, ezért előbb is elkészül. Ha igazán omlós csörögefánkot szeretnénk sütni, akkor vegyünk 50 dkg lisztet, 2 tojást, 5 evőkanál cukrot, csipetnyi sót, 1 csomag sütőport, 12,5 dkg puha margarint, pár csepp rumaromát. Továbbá a tetejére kell majd porcukor és baracklekvár- így az igazi.
Annyi a dolgunk, hogy a hozzávalókból nyújtható tésztát gyúrunk, majd derelyevágóval (ha nincs, akkor késsel) rombuszokat vágunk, és a közepét is bevágjuk. Forró olajban kisütjük, vigyázzunk, mert nagyon gyorsan megsül. Forrón porcukorral megszórjuk, majd tálaláshoz lekvárt csepegtetünk rá.