Így készül a tökéletes mézeskalács!

frisss • 2012. december 18., kedd •
Karácsonyfadísznek, nassolnivalónak, és ajándéknak is kitűnő a mézeskalács. Megmutatjuk, hogy legyen igazán puha, és mutatós is egyben.

Nincs is talán olyan, aki ne szeretné a mézeskalácsot. Elég egy szippantás, amikor sül, egy falat a tésztából, és máris itt a karácsonyi hangulat. Ajándékként kedves és egyedi, míg a fán lógva megcsodálhatjuk munkák gyümölcsét. Hogy az idén elkerülje a kínos pillanatokat a túl kemény tésztával, olvassa el receptötleteinket, és lásson neki a sütésnek még ma. A mézeskalács jó tulajdonsága, hogy nem romlik meg, ha még nem tette, készítse el mielőbb. Legalább ez ne maradjon az utolsó napi hajszára. S nem utolsó sorban a méz nagyon egészséges is.

Hagyományos mézeskalács

Ha maradna a bevált klasszikus receptnél, akkor szüksége lesz  60 dkg lisztre,  10 dkg vajra,  25 dkg cukorra,  15 dkg mézre, 0,5 dl vízre,  1 tojásra, 1 kávéskanál szódabikarbónára,  1 evőkanálnyi őrölt fűszerkeverékre  (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg).  A díszítéshez pedig használjunk  1 tojásfehérjét, 8 dkg cukrot és félkanálnyi citromlét.


Keverje össze a mézet, a cukrot, a vajat és a vizet, majd tegye fel egy lábosban melegedni. Nem szabad forrnia, csak egyet kell buggyannia. Egy másik tálban keverje össze a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát, és öntse hozzá a meleg hozzávalókat. Mikor már nem annyira meleg az egész, dolgozzon el benne egy tojást. Az a legjobb, ha a tészta ezután 2-3 éjszakát pihen a hűtőben. Mielőtt sütni kezdené, nyújtsa ki, körülbelül 2-3 mm-esre, és formázza tetszőlegesre. 180 fokos sütőben süsse  15-20 percig.

Díszítésként verje fel a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével. Tubusba téve díszítse a már kisült és kihűlt tésztát. Ha a karácsonyfára szeretné aggatni, akkor még sütés előtt lyukassza ki, különben könnyen elreped a már kisült tészta.

Hamis mézeskalács mikrohullámú sütőben

Mint ma már mindennek, a mézeskalácsnak is van egyszerűbb változata. Ennek a verziónak nyugodtan nekiállhatnak azok is, akik kétbalkezesnek érzik magukat a konyhában. Ha nem is a legformásabb darabok lesznek, az íze fenséges, és kávéba mártogatva sem utolsó.

Vegyen 2 db egész tojást, 20 dg kristálycukrot, 1 evőkanálnyi olíva olajt, 1 csomag sütőport, 200 ml vizet, és annyi finomlisztet, amennyit felvesz. Ízlés szerint megbolondíthatjuk fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, tört mandulával, tört mogyoróval vagy dióval, de citromhéjjal is.

A kristálycukor felét karamelizáljuk, melegítéssel, állandó kavargatással. Ha megfelelő langyos (inkább szinte forró) felöntjük vízzel. A melegítésen kavargatással addig főzzük, míg minden darab elolvad, majd hagyjuk hűlni. A két tojást, a maradék cukorral és az olíva olajjal habosra keverjük, hozzáöntjük a langyosra hűlt karamell szirupot, és tovább keverjük. A sütőport alaposan elkeverjük 5 kanál finomliszttel és a tojásos részhez adjuk, állandó intenzív kavarás közben. További lisztet adunk kanalanként, keverés közben. A cél: piskóta tészta állagú massza. Ha kész, a sütőedényünkbe öntjük, ha az a mikrohullámot bíró műanyag, ki sem kell kenni.
Betesszük a készülékbe és 12 percig fél erővel (350 W) melegítjük, majd 8 percig teljes erővel (700 W) folytatjuk. A sütési idő után kiborítjuk a kész tésztát és hagyjuk kigőzölögni. Csak azután szeljük fel, miután kihűlt.

Mézeskalács házikó kerttel

Időigényes és sok türelmest kíván, de ha érez magában némi késztetést, lásson neki, az ünnepi asztal dísze lehet a házi készítésű mézeskalács házikó. A tészta hasonló a hagyományos mézeskalácséhoz: 60 dkg liszt, 30 dkg méz, 30 dkg porcukor,  2 teáskanál szódabikarbóna, 4 egész tojás , 1csomag őrölt fahéj.  A díszítéshez porcukorra, a tojáshabhoz pedig 2 db tojásfehérjére, 30 dkg porcukorra és
1 citrom levére lesz szükség.


A házikót tetszés szerinti sablonról kivágjuk, amit sütőpapírra rajzolunk elő, majd a kinyújtott tésztára helyezve körbevágjuk. A hóembert 3 részből készítjük: egy nagyobb, egy kisebb golyóból és a kalapformából. Ezeket még melegen egy fogvájó segítségével egymáshoz rögzítjük.
A fenyőfát 2 db fenyőformát kettévágva sütjük. Az összeállítás kissé időigényes, és jó, ha van segítség, amíg kicsit megköt a tojáshab (amire a porcukorral és citrommal kikeverve készítünk), jó ha valaki tudja tartani, így gyorsabban lehet haladni. Az összeállítás után jön az igazi öröm, amikor a tojáshabbal díszítjük, és porcukorral "havazzuk".

közösség

további frisss

lap tetejére