Miért egészséges?
Orvosi vizsgálatok bizonyították a paradoxon valóságosságát, miszerint a dió egyaránt gazdag zsírokban és koleszterinben, viszont jótékony hatással van ezekre, és egészséges szinten tartja őket. A dió csökkenti a koleszterint és természetes gyulladáscsökkentő hatása van. Keringési rendszerünk számára a dió valóságos áldás. Többszörösen telítetlen zsírsavakban, rostokban, magnéziumban, vitaminokban és antioxidánsokban igencsak gazdag.
A rendszeres diófogyasztás erősíti az immunrendszert, megelőzi a testsúlygyarapodást, antioxidánsokkal telített és számos egyéb, a szervezet számára hasznos anyagokat tartalmazó diéta alapját kell, hogy képezze.
Amelyik kotyog, az száraz
A szép húsos belsejű dió kiválasztásához legjobb, ha megrázzuk. Amelyik kotyog, annak bizony száraz a belseje. Figyeljünk a dió színére is: ha fényes, élénkebb színű, akkor friss a dió, ha fáradtabb, színtelen, valószínűleg öreg.
A frisset hűtőben kell tárolni
A friss dió ugyanolyan érzékeny, mint bármelyik primőr (vagy az eper!) Éppen ezért a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében kell tárolnunk, esetleg hűvös, száraz kamrában. Ezzel szemben azonban kifejezetten fontos, hogy a megpucolt diót ne tároljuk hűtőszekrényben: a hideg nem tesz jót neki, mivel a benne levő olaj megdermed, és elveszíti az ízét!
Igazi kincs a dióolaj
A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetően védi immunrendszerünket, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket.
Húsokhoz is jó, de sütiben az igazi!
A dió remekül illik a csiperkegombás, vargányás, zöldbabos vagy szárazbabos salátákhoz. A dió egyszerűen fenséges tanyasi vajas kenyérrel, lekvárral vagy lekvár nélkül. Igen finom száraz juhsajttállal, birsalmasajttal vagy almával is. De a süteményekben találja meg az igazi helyét. Íme a frisss.hu kedvenc diós receptjei:
Diós vaj
A darált diót lágy, simává kevert vajjal (villa segítségéve) összedolgozzuk, majd szósz készítésekor az utolsó pillanatban hozzáadjuk. A diós vajtól a szósz simává válik, és csodásan illik a húsokhoz, főként a vadhúshoz. A durvára vágott dióbelet zsemlemorzsával is összekeverhetjük, s ezzel a keverékkel panírozhatunk húst vagy zöldséget.
Diós csokis süti
hozzávalók 6 főre: 18 dkg porcukor, 8 tojás, 2 kk kakaó, 18 dkg darált dió, 1 ek zsemlemorzsa, 1 cs sütőpor
a mázhoz: 15 dkg vaj, 1 ek tej, 15 dkg cukor
Diós hókifli
Hozzávalók: 800 g liszt, 50 dkg margarin, 25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk vanília aroma, 1 tk fahéj, Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. A hozzávalókat egy nagy tálban összedolgozzuk, majd egy tésztává gyúrjuk. Alakítsunk kis kifliket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük sütőbe és süssük barnulásig őket, kb. 20 perc keresztül. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk egy lezárható dobozban.
Dióval töltött sült alma:
Hozzávalók: 8 nagy alma, 15 deka darált dió, 2 tojásfehérje, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiszedjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a diót. A habot az almákba töltjük, tűzálló tálba tesszük, és megsütjük.
Duplán diós keksz
Hozzávalók a kekszhez: 25 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg hideg vaj, 1 tojás sárgája
A krémhez: 2 dl tej, 2 ek liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, esetleg egy kevéske rum
A lisztet, diót, porcukrot és sót a vajjal összemorzsoljuk, aztán hozzáadjuk a tojássárgáját, egybegyúrjuk, rudat formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum 2 órán át. A sütőt 180 fokra melegítjük. A rudat kivesszük a hűtőből és éles késsel szeleteket karikákat vágunk belőle, azokat sütőpapíros tepsire helyezzük és kb 10 percig sütjük. De figyeljünk, lehet, hogy kevesebb is elég, ha a szélei kezdenek megpirulni, vegyük ki! Jön a krém : A tejet a liszttel és a vaníliáscukorral elkeverjük, felfőzzük és félretesszük, míg kihűl. Akkor aztán hozzákeverjük a vajat, a porcukrot, a diót és esetleg egy pici rumot.
Nem kell túl sok krém összeragasztani a diós korongokat!
I