Csontba zárt finomság. De jó a dió!

MHN • 2012. november 05., hétfő •
A dió egy viszonylag könnyen beszerezhető és olcsó élelmiszer, és emellett ízletes is. Igazán érdemes legalább kétnaponta egy kevés diót csempésznünk étrendünkbe! Ugyanis csökkenti a koleszterint és természetes gyulladáscsökkentő hatása van. Azon diéták, amelyek diót tartalmaznak, nagyban hozzájárulnak a koleszterin szintünk egészséges szinten tartásához, valamint megelőzik testünk különböző pontjain a kellemetlen gyulladásokat. Minden a dióról, receptekkel!

Miért egészséges?

Orvosi vizsgálatok bizonyították a paradoxon valóságosságát, miszerint a dió egyaránt gazdag zsírokban és koleszterinben, viszont jótékony hatással van ezekre, és egészséges szinten tartja őket. A dió csökkenti a koleszterint és természetes gyulladáscsökkentő hatása van. Keringési rendszerünk számára a dió valóságos áldás. Többszörösen telítetlen zsírsavakban, rostokban, magnéziumban, vitaminokban és antioxidánsokban igencsak gazdag.

A rendszeres diófogyasztás erősíti az immunrendszert, megelőzi a testsúlygyarapodást, antioxidánsokkal telített és számos egyéb, a szervezet számára hasznos anyagokat tartalmazó diéta alapját kell, hogy képezze.

 

Amelyik kotyog, az száraz

A szép húsos belsejű dió kiválasztásához legjobb, ha megrázzuk. Amelyik kotyog, annak bizony száraz a belseje. Figyeljünk a dió színére is: ha fényes, élénkebb színű, akkor friss a dió, ha fáradtabb, színtelen, valószínűleg öreg.

A frisset hűtőben kell tárolni

A friss dió ugyanolyan érzékeny, mint bármelyik primőr (vagy az eper!) Éppen ezért a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében kell tárolnunk, esetleg hűvös, száraz kamrában. Ezzel szemben azonban kifejezetten fontos, hogy a megpucolt diót ne tároljuk hűtőszekrényben: a hideg nem tesz jót neki, mivel a benne levő olaj megdermed, és elveszíti az ízét!

Igazi kincs a dióolaj

A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetően védi immunrendszerünket, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket.

Húsokhoz is jó, de sütiben az igazi!

A dió remekül illik a csiperkegombás, vargányás, zöldbabos vagy szárazbabos salátákhoz. A dió egyszerűen fenséges tanyasi vajas kenyérrel, lekvárral vagy lekvár nélkül. Igen finom száraz juhsajttállal, birsalmasajttal vagy almával is. De a süteményekben találja meg az igazi helyét. Íme a frisss.hu kedvenc diós receptjei:

 

Diós vaj

A darált diót lágy, simává kevert vajjal (villa segítségéve) összedolgozzuk, majd szósz készítésekor az utolsó pillanatban hozzáadjuk. A diós vajtól a szósz simává válik, és csodásan illik a húsokhoz, főként a vadhúshoz. A durvára vágott dióbelet zsemlemorzsával is összekeverhetjük, s ezzel a keverékkel panírozhatunk húst vagy zöldséget.

 


 

Diós csokis süti

hozzávalók 6 főre: 18 dkg porcukor, 8 tojás, 2 kk kakaó, 18 dkg darált dió, 1 ek zsemlemorzsa, 1 cs sütőpor

a mázhoz: 15 dkg vaj, 1 ek tej, 15 dkg cukor

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg. Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.
 

 

Diós hókifli

Hozzávalók: 800 g liszt, 50 dkg margarin, 25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk vanília aroma, 1 tk fahéj, Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. A hozzávalókat egy nagy tálban összedolgozzuk, majd egy tésztává gyúrjuk. Alakítsunk kis kifliket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük sütőbe és süssük barnulásig őket, kb. 20 perc keresztül. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk egy lezárható dobozban.


 

Dióval töltött sült alma:

Hozzávalók: 8 nagy alma, 15 deka darált dió, 2 tojásfehérje, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiszedjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a diót. A habot az almákba töltjük, tűzálló tálba tesszük, és megsütjük.

 


 

Duplán diós keksz


Hozzávalók a kekszhez: 25 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg hideg vaj, 1 tojás sárgája
A krémhez: 2 dl tej, 2 ek liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, esetleg egy kevéske rum
A lisztet, diót, porcukrot és sót a vajjal összemorzsoljuk, aztán hozzáadjuk a tojássárgáját, egybegyúrjuk, rudat formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum 2 órán át. A sütőt 180 fokra melegítjük. A rudat kivesszük a hűtőből és éles késsel szeleteket karikákat vágunk belőle, azokat sütőpapíros tepsire helyezzük és kb 10 percig sütjük. De figyeljünk, lehet, hogy kevesebb is elég, ha a szélei kezdenek megpirulni, vegyük ki! Jön a krém : A tejet a liszttel és a vaníliáscukorral elkeverjük, felfőzzük és félretesszük, míg kihűl. Akkor aztán hozzákeverjük a vajat, a porcukrot, a diót és esetleg egy pici rumot.

Nem kell túl sok krém összeragasztani a diós korongokat!
I
 

közösség

további frisss

lap tetejére