5 húsvéti sütemény recept, hogy édes legyen az ünnep

Frisss • 2013. március 24., vasárnap •
Még nem tudja mit süssön húsvétra. A frisss.hu segít önnek. Összeszedtük azt az öt sütemény receptet, amely biztosan megédesíti az ünnepet. Répatorta vagy kalács- ezek a legtutibb receptek.
5 húsvéti sütemény recept, hogy édes legyen az ünnep

1, Házi kakós kalács

Fotó: nlc.hu

Hozzávalók: 600 gr finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 120 gr kristálycukor, 3 dl tej , 4 ek. Étolaj, 150 gr mazsola, 5 kk. keserű kakaópor, 1 kk. vaníliás cukor, 1 csipet só, tej.

Elkészítés: Két tálkában 1-1 dl langyos tejjel és 1-1 kis kanál cukorral felfuttatunk negyedkocka élesztőt. A tetején barna habnak kell képződni. Két másik tálkában 1/2 deci langyos tejben 40 g cukrot, a másikban 60 g cukrot keverünk el. Míg az élesztőt felfuttatjuk, addig szintén két másik tálba 300-300 g lisztet teszünk, az egyikbe tesszük a kakaóport, a másikba a vaníliás cukrot. Mindkét lisztbe beleborítunk egy-egy tálka élesztős tejet (persze csak, ha mar barna). Ezután a kakaós lisztbe öntjük a 60 g-os cukrot és a vaníliásba a 40 g-osat. Mindkét tálhoz hozzáadunk 1 csipetnyi sót és 2-2 ek étolajat. A tésztákat kézzel addig gyúrjuk, míg el nem válnak a tál falától. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, egyforma alakúra és méretűre őket, közéjük szórjuk a mazsolát és egymásra fektetjük őket, majd a nyújtó rúddal összenyomjuk, hogy ne váljanak szét tekerés közben. Miután ez megvan, feltekerjük karika módjára és a végeit összeillesztjük. Kikenünk egy tepsit vajjal, és a tésztát 1 és fél órát kelesztjük. Miután lejár az idő, beletesszük a tepsibe, lekenjük egy kis tejjel a tetejét, hogy aranybarna legyen és 30-35 percre a sütőbe tesszük. A mazsola elhagyható, aki akarja, cifrázhatja mogyoróval, csokoládé darabokkal, vagy kakaó helyett mákot vagy diót szórhat a tesztába. Aki édesebben szereti, az tehet bele több cukrot, mert az élesztő felveszi a cukrot!

2, Sós fonott házi kalács


Hozzávalók: 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál cukor, fél evőkanál só, 3 dkg élesztő (amit kicsit felfuttatunk) A kenéshez: 1 tojássárga kis tejjel kikeverve

Elkészítés: A felsoroltakat összekeverjük, jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, vigyázva, hogy meg ne fázzon. Majd 3 egyenlő részre osztjuk, meghengergetjük. Az egyik végüket összefogjuk, fonatot készítünk. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütúben 200 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

 

3, Linzerkarikák

Hozzávalók: 20 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 7 evőkanál cukor, 25 dkg margarin, kis tej, hogy jól gyúrható legyen, lekvár a töltéshez

Elkészítés: A hozzávalókat a felsorolás szerint tálba tesszük, és jól eldolgozzuk. Csak annyi tejet adunk hozzá, hogy egy kicsit ragadós legyen a tészta. Kinyújtjuk, de figyelni kell rá, hogy kevés lisztet tegyünk alá, de csak annyit, ami feltétlenül kell, mert ha sokat teszünk alá, akkor magába szívja és törni fog a tészta. Kiformázzuk, tepsibe tesszük, és kb. 10 percig sütjük. Amikor kihűlt, összetapasztjuk lekvárral, és akár azonnal fogyasztható.

4, Almakrémes répatorta

Fotó: femina.hu

 

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg apróra tört pirított dió, 1 teáskanál só, 4 tojás, 2,5 dl olaj, 35 dkg sárgarépa lereszelve, 1 db alma lereszelve

A krémhez: 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 6 dkg cukor, 3 db alma lereszelve, 4 dl tej, 1 dl almalé a lereszelt almából facsarva

Elkészítés: A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajjal kikevert tojásokat, a répareszeléket és az almát. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük. A pudingport a cukorral elkeverjük az almalében, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrűre főzzük. A végén hozzáadjuk a reszelt almát, és hagyjuk kihűlni. A tortát 3 lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük.

5, Húsvéti nyuszi-süti

 

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

A nyuszihoz: 1 db kisebb tojás, 7 dkg vaj, 7,5 dkg porcukor, 9 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor. A bevonáshoz: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé, kevés fehér csoki a díszítéshez. Továbbá: 18 cm-es nyuszi forma kivajazva

Elkészítés: A hozzávalókat összekevjük, és kivajazott nyusziformába öntjük. Előmelegített 180 fokon megsütjük. A kihűlt nyuszi-sütit kiborítjuk, és a felolvasztott csokoládéval bevonjuk, az olvasztott fehér csokival díszítjük.

közösség

további frisss

lap tetejére